Duminica trecută, Chișinăul a găzduit turneul internațional „RASH-real fighters challenge” la jiu-jitsu, la care au participat peste 400 de sportivi din Moldova, România, Ucraina și Rusia. La organizarea lui au fost implicate federațiile sporturilor de contact, din care fac parte toate genurile de luptă.
La concurs a participat echipa Școlii Sportive Raionale Ungheni alcătuită din 20 de sportivi. Directorul instituției, Ion Lazăr, a menționat că nu a văzut încă un nivel atât de înalt de organizare a turneelor, care are loc, de regulă, în sporturile profesionale, dar nu în cele de amatori: sala era amenajată, au evoluat artiști, când intrau în sală, răsuna muzica, lucru care, apropo, i-a ajutat pe băieți să se relaxeze puțin. O altă particularitate a fost faptul că, în același timp, pe tatami au luptat cinci perechi și nu trei, ca de obicei. Antrenorul Ion Lazar a remarcat că era foarte dificil, pentru că uneori evoluau trei perechi dintre băieții lui, chipurile, ești în centru și nu poți face ceva nici încolo, nici încoace.
Antrenorul care de obicei e calm, vorbind despre turneu, a fost mai emoționat decât alte dăți. Cum să-ți ascunzi sentimentele când speranța mentorului, campionul țării în grappling și jiu-jitsu, Cristi Marcu în vârstă de 13 ani, a fost descalificat după 6 victorii, chipurile, pentru un procedeu dureros greșit. Antrenorul a prezentat o contestare, dar, din păcate, adversar al sportivului unghenean ar fi fost fiul unuia dintre organizatorii turneului și, deși nu toți arbitrii au observat încălcarea în videoclip, verdictul a rămas același – descalificarea. Aceeași soartă au avut-o Laurențiu Drobot și Cătălin Beșliu. Antrenorul nu are cuvinte ca să-și exprime indignarea. „De ce nu a fost avertizat, amendat, dar imediat s-a aplicat o astfel de pedeapsă?”, întreabă el și nu găsește un răspuns. De asemenea, nu înțelege de ce copiii lui sunt plasați într-o categorie de greutate mai mare decât sunt în realitate sau în grupa de vârstă mare?
Poate pentru că echipa Școlii Sportive Raionale se află în top trei în țară? Interlocutorul nu poate răspunde la această întrebare, băieții trebuie să muncească și să demonstreze, iar în timpul luptelor să nu tărăgăneze, ci să aplice un procedeu dureros, de strangulare și să învingă.
Cel puțin, așa a procedat campionul mondial la kempo Nichita Păduraru. Până atunci a pierdut trei turnee, iar de data aceasta a câștigat patru lupte prin tehnici dureroase și a devenit campion. Aurul a fost cucerit de Veniamin Gladei, medalii de argint le-au revenit lui Patriciu Timuță, Gheorghe Turtureanu și Dumitru Grăchilă, medaliat cu bronz este Nichita Chilaru. Bineînțeles, antrenorul se aștepta la mai mult, dar… acesta este un sport, în care atât înfrângerile, cât și victoriile pășesc alături.
Printre suporterii din Ungheni, mai exact, părinții multor luptători, ca întotdeauna, a fost Marin Beșliu care este amărât de acest rezultat al fiului său, dar a remarcat că e nevoie de o pregătire mai bună, iar antrenorul să fie mai exigent față de ei.
A doua zi a avut loc antrenamentul care a început cu analiza greșelilor. Antrenorul a menționat cu bunăvoință că „suntem adulți și tot greșim, pe când ei sunt doar copii, chiar dacă au ajuns campion”.