Uniunea Europeană nu poate obliga o guvernare, o țară, să ia o anumită decizie privind parcursul ei. Continuitatea procesului de integrare europeană depinde de voința societății și a guvernării din Republica Moldova. „Dacă următoarea guvernare nu va mai dori integrarea europeană, noi vom fi foarte triști, dar asta e. Noi nu putem obliga, este decizia țării și a cetățenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, transmite IPN.
El a continuat prin a spune că, de fiecare dată când este întrebat de referendumul privind aderarea la UE, întotdeauna sprijină acest demers, însă înainte de un referendum, e nevoie de rezolvat toate aspectele tehnice. „Pentru Moldova este important să avanseze pe acest drum către UE. Noi am solicitat guvernului din Moldova să-și pregătească materiale pentru următorul raport de progres până la finalul lunii aprilie, după care vom redacta acest raport, iar în octombrie se va publica raportul de progres și pentru prima dată veți putea vedea evaluarea făcută de UE pe diferite aspecte”, a declarat Janis Mazeiks.
Totodată, ambasadorul a atras atenția asupra faptului că guvernul de la Chișinău uneori se grăbește pe anumite aspecte. „De exemplu, au fost mai multe amendamente la Codul penal, care după părerea noastră puteau fi mai bine pregătite și existau opinii ale comunității internaționale care puteau fi luate în considerare. Un alt exemplu ține de decizia privind suspendarea celor șase posturi TV. Este o decizie care a fost luată într-un interval de timp foarte scurt, aceasta are doar șase rânduri. Am cerut guvernului mai multe detalii și ni s-a explicat că decizia a avut la bază decizii anterioare ale CCA”, a remarcat Janis Mazeiks.
Cât privește soluționarea diferendului transnistrean, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că aici, în primul rând, vorbim de un dialog politic și o soluție politică. „Nu putem să avansăm acum pe acest aspect. Guvernul Moldovei a spus că acest aspect poate fi discutat după ce se încheie războiul din Ucraina și noi suntem de acord cu asta, poate s-ar putea de făcut niște pași și acum. Pentru noi „Transnistria” este parte integrantă a Moldovei”, a precizat diplomatul european.
Întrebat cum comentează faptul că la Chișinău unele voci spun că Republica Moldova va deveni mai rapid parte a UE dacă ar renunța la regiunea transnistreană, Janis Mazeiks a declarat că întotdeauna când există probleme de integritate teritorială discuțiile devin mai dificile, totuși precizează că „la Bruxelles nu sunt voci care să afirme că Republica Moldova trebuie să renunțe la o parte din teritoriul său”. „Mesajul nostru a fost clar: că așteptăm o soluție privind problema transnistreană, respectând suveranitatea și integritatea”, a subliniat Janis Mazeiks.