La 24 martie ambasadorul UE în Moldova a fost într-o nouă vizită de lucru la Ungheni. Cu această ocazie dumnealui a oferit în exclusivitate un interviu redacției „Unghiul”. În această ediție publicăm prima parte a interviului.
— Excelență, mă bucur să vă revăd la Ungheni. Sper să vă placă și mai mult orașul nostru, pentru că proiectele europene care s-au implementat și se implementează deja au rezultate pe care cetățenii le văd. Moldova a obținut statutul de țară candidată de a fi membră a UE acum un an de zile. Ne puteți spune dacă asistența UE pentru Moldova a fost și va fi amplificată, având în vedere acest statut al țării noastre și care sunt următorii pași pe care trebuie să-i realizeze Republica Moldova ca să devină în timp cât mai rapid membră a UE?
— Aici sunt 2 părți, să zicem, ale medaliei. În primul rând, este vorba de suportul prin proiecte și el se decide în baza necesităților țării. Ca exemplu anul trecut, care a fost unul de criză (am avut criza refugiaților, criza economică, cea energetică) pentru Republica Moldova, asistența UE a crescut de zece ori. Toatea acestea depind de necesitățile pe care le are țara la moment. Ca și comparație în trecut Moldova primea într-un an primea 40-60 milioane de euro de la UE ca asistență. Anul trecut această asistență a fost de 840 milioane de euro și asta nu implică neapărat că ea e țară candidată, dar, repet, este în baza necesităților țării. Desigur cu obținerea statului de țară candidată apar și noi oportunități, noi programe ale UE care nu erau disponibile pentru Republica Moldova, dar acum are dreptul să le acceseze. Desigur că vor apărea noi oportunități, la moment avem cadrul pe care îl avem, dar vor apărea mai multe perspective de dezvoltare, însă mai mult se referă acest lucru la dezvoltarea pe termen lung. Acum Moldova trebuie să transpună legislația UE și asta înseamnă că trebuie să-și crească standardele și să fie mai aproape, și mai asemănătoare cu țările UE, cum ar fi România, Germania sau cu orice altă țară membră UE. Cu care ea aspiră ea să semene. Și eu cred că vedeți acesta standarde europene în Ungheni. Mă refer la noul iluminat stradal, calitatea mai bună a apei. De fiecare dată când UE sprijină proiecte ele sunt implementate conform standardelor UE. Orașul Ungheni este și o excepție (un caz special) pentru că este unul dintre principalele patru regiuni pe care se focalizează UE prin Programul UE4 Moldova: regiuni cheie, dar scopul de bază a UE este ca acele standarde înalte de viață (mediu de afaceri, transparență decizională, justiție previzibilă și în care nu există corupție ) să fie în toată țara.
— Vorbeați că Republica Moldova trebuie să ajungă la standarde ca și România. În ce domenii mai are de lucrat statul Republica Moldova ca să ajungă la nivelul vecinilor noștri?
— În primul rând, nu am o experiență foarte profundă despre cum este situația din România, dar o să vă spun ce trebuie să facă Moldova pe partea integrării. Pentru noi sunt două foi de parcurs pe care trebuie să le îndeplinească Moldova. Una este opinia Comisiei Europene. Comisia Europeană a subliniat 9 domenii în care Moldova trebuie să lucreze pentru a ajunge la următoarea etapă, care sunt negocierile pentru aderarea la UE. Deci aici ca să subliniem, conform opiniei Comisiei Europene la ce trebuie să facă R. Moldova, este reforma justiției, curățarea sistemului judiciar, lupta cu corupția, o implicare mai mare a societății civile în luarea deciziilor – acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le facă Moldova în primul rând. Și mai avem o doua abordare sistemică foarte importantă și anume cum legislația și aplicarea ei în Moldova corespunde cu standardele UE și aici ne referim la toate domeniile – fie concurență, fie agricultură, fie politică externă. Și noi numim acesta – termenul acquis comunitar, care desemnează totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene. Incluzând, pe lângă tratate, și actele adoptate de către instituțiile UE, acquis-ul comunitar este în continuă evoluție. Și Comisia Europeană a evaluat cât de mult ajunge Moldova la standardele UE în ceea ce privește legislația și, de fapt, Republica Moldova e destul de departe de a atinge aceste standarde, dar asta nu trebuie să fie o preocupare foarte mare pentru că mai avem ani la dispoziție pentru ca să continuăm acest proces de aliniere la UE, la acquis comunitar european și asta ar fi, spre exemplu, standardele la calitatea apei. Și încă un lucru important Moldova a devenit stat candidat și ea o să participe la acest proces de evaluare a corespunderii legislației sale cu acquis comunitar european în fiecare an împreună alte țări candidate. După această evaluare se face un raport, care este unul de progres, adică se măsoară progresul care s-a obținut într-un an în ceea ce privește alinierea la aplicarea legislației UE și noi sperăm ca în fiecare an la aceste 33 de capitole legislative sau 33 de domenii să vedem un rezultat sau o problemă rezolvată ca să arătăm că există progres în Republica Moldova.