Grădinița „Izvoraș” din satul Măcărești de mai mulți ani activează în lipsa avizului sanitar din partea Centrului Sănătate Publică. Cauza – lipsa unui sistem de apeduct și canalizare în instituție, iar normele sanitar-igienice ar fi încălcate.
„Doar în blocul alimentar și în spălătorie este canalizare, în restul grădiniței copiii își spală mâinile
la lavoar, iar cei din grupa creșă folosesc oala pentru necesitățile fiziologice. Ulterior masele fecale sunt duse afară, în căldări. E o situație anormală într-o instituție în care sunt peste 100 de copii”, punctează Raisa Popovici, șefa Centrului Sănătate Publică Ungheni. Dânsa menționează că de mai mulți ani înaintează prescripții, în speranța că vor fi luate măsurile necesare, dar nu se schimbă nimic: „Vom expedia scrisori și instituțiilor abilitate. Trebuie să creăm un grup de lucru și să mergem la fața locului pentru a familiariza toți responsabilii cu starea de lucruri și să ajutăm la identificarea soluțiilor viabile, iar copiii să fie în siguranță. Anii precedenți, în această localitate au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu hepatita A, drept că acei copii nu frecventau grădinița. Trebuie să preîntâmpinăm orice situație neplăcută”.
Într-adevăr, directoarea grădiniței, Tatiana Mușchei, zice că problema lipsei apeductului și a canalizării persistă de mai mulți ani. Până nu demult instituția era alimentată de la un izvor, debitul căruia însă a scăzut, iar apa așa și nu mai ajunge la grădiniță. În aceste condiții, se cară apa în butelii, de la un alt izvor din sat, iar în grupe este adusă apă îmbuteliată. Canalizarea este construită doar în blocul alimentar și în spălătorie, aceste săli dispun și de apă tehnică, la robinet, de la o fântână arteziană construită în vara acestui an din sursele Primăriei Măcărești. Directoarea zice că apa tehnică este folosită doar pentru a spăla vesela, lenjeria.
Despre un veceu amplasat în incinta grădiniței deocamdată nu poate fi vorba. Copiii din grupa creșă folosesc olițele, iar cei mai mari – veceul din curtea grădiniței, în orice anotimp. „Știu că e greu. Aș fi vrut să rezolvăm această problemă pentru totdeauna, dar nu avem bani ca să o urgentăm”, zice Tatiana Mușchei. Dânsa își amintește că acum câțiva ani a început procesul pentru construcția sistemului de canalizare, cel puțin documental: „Am prezentat la Chișinău proiectul, dar nu cunosc nimic despre soarta lui. A fost pur și simplu stopat”.
Potrivit conducătoarei instituției, lipsa sistemului de apeduct și canalizare nu e unica problemă. E necesar de schimbat și acoperișul clădirii. Astfel, pentru a soluționa aceste chestiuni este necesară suma de un milion de lei. „Știu că vom avea sorți de izbândă, se caută în continuare finanțatori”, s-a arătat optimistă Tatiana Mușchei. De notat, grădința este frecventată la moment de 115 de copii, dar se mai formează încă două grupe.
De altfel, optimismul interlocutoarei este alimentat și de un alt proiect care derulează la moment în comună. Este vorba de construcția apeductului, inclusiv în 13 localități din raionul Nisporeni. Iacob Pântea, primarul comunei, zice că proiectul de construcție este realizat în proporție de 50 la sută, iar în noiembrie 2017 se planifică să fie dat în exploatare. „Apa va fi potabilă, furnizată de Întreprinderea Municipală „Apa-Vital” din Iași. Ne propunem ca în primul rând să racordăm la apeduct instituțiile publice, în special, grădinițele din Măcărești și Frăsinești. Ne gândim și la construcția sistemului de canalizare. Până atunci suntem nevoiți să activăm în condițiile existente, nu putem să închidem grădinița”, conchide edilul.
Anul trecut, ziarul a mai abordat această problemă. Atunci se menționa că apa de la Iași va ajunge în comuna Măcărești, dar și la restul localităților din lunca Prutului, la sfârșitul anului 2016.