Nu e o noutate că o bună parte din localităţile raionului Ungheni, la fel ca şi din restul ţării, nu au acces la apă potabilă. Sătenii sapă fântâni, exploatează izvoare, însă, conform datelor responsabililor de la Centrul Sănătate Publică, calitatea apei nu corespunde normelor sanitar-igienice. Unii locuitori aleg să consume apă îmbuteliată, procurată de la magazin, iar pe cea de la fântână o folosesc în gospodărie. Mai greu se descurcă însă instituţiile de educaţie, în special, grădiniţele de copii. Nu demult, ziarul „Unghiul” scria despre situaţia din Valea Mare, unde din cauza că au secat izvoarele, apa la robinetele din grădiniţă nu mai curge. Atunci se spunea că preşcolarii nu mai frecventează instituţia.
Apa e la mare căutare şi la Măcăreşti, unul dintre cele mai mari sate din raion. La grădiniţa care are o denumire atât de semnificativă – „Izvoraş”, apa este adusă în butelii, cu căruţa, de la un izvor din sat. Directoarea Tatiana Muşchei spune că pentru acest scop au arendat căruţa de la un sătean: „Nu avem altă soluţie. Trebuie să aprovizionăm grădiniţa cu apă. Avem de gătit mâncare, de spălat lenjeria. Simţim lipsa apei foarte mult”. Cert e că nici apa de la acel izvor, din spusele interlocutoarei, nu ar fi potabilă: „Pentru spălat e bună, dar pentru a fi consumată de copii – nu”. De notat, în instituţia în cauză au fost efectuate reparaţii considerabile, fiind conectată la sursa cu gaze, dotată cu mobilier, terenul de joacă amenajat, însă din cauza că nu au apă, nu pot să construiască blocul sanitar în interiorul clădirii, iar copiii folosesc veceul din curte.
Dânsa îşi aminteşte că problema în cauză persistă de cel puţin 13 ani. O perioadă au avut apă la robinete, dar din anumite motive aceasta a fost sistată, mai exact, de un an. „În sat avem sistem de aprovizionare cu apa, la care fuseseră conectate şi gospodăriile măcăreştenilor. Din cauza că debitul de apă este mic, apa spre grădiniţă nu mai ajunge”, explică Tatiana Muşchei.
Anul acesta, primăria locală a încercat să soluţioneze problema apei din grădiniţă, săpând o fântână arteziană, care deocamdată nu a fost dată în exploatare.
În acest scop s-au cheltuit vreo 200 de mii de lei, doar că nu se cunoaşte nimic despre calitatea apei. Din spusele directoarei, a fost prelevată proba şi transmisă spre laboratorul Centrului Sănătate Publică.
Tatiana Muşchei mai spune că a înştiinţat despre această problemă toate instanţele posibile, dar niciun răspuns pozitiv nu a primit. Săptămâna trecută, vicepreşedintele raionului Ungheni, Petru Gherasimov, s-a aflat în vizită la Grădiniţa „Izvoraş”. Potrivit lui, dânsul a purtat discuţii cu responsabilii de la această instituţie, cu primarul şi s-a convenit ca deocamdată grădinița să fie asigurată cu apă potabilă îmbuteliată. Cert e că nu a specificat din ale cui surse va fi acoperit costul acestora.
Chiar dacă la grădiniţă calitatea apei consumate de copii va fi una acceptabilă, acasă ei vor continua să bea apă care nu corespunde normelor sanitar-igienice. Pentru a fi soluţionată problema aprovizionării cu apă potabilă nu doar a grădiniţei, dar a întregii comune, autorităţile publice raionale afirmă că se continuă discuţiile cu responsabilii ÎM „Apa-Vital”, Iaşi. S-a menţionat că spre sfârşitul anului 2016 comuna Măcăreşti, dar şi alte localităţi din lunca Prutului ar putea fi conectate la conducta ieşeană.