Vasile Gaviuc, un tânăr de 30 de ani, originar din Semeni, a înveşnicit amintirile despre istoria satului său într-o monografie. De fapt, cartea a fost finalizată înсă în anul 2010, tot atunci prezentată publicului, la aniversarea de 100 de ani de la fondarea şcolii din această localitate. Cele patru exemplare, câte au fost tipărite, ulterior au fost donate bibliotecii săteşti și celei şcolare. Lucrarea a fost realizată cu implicarea mai multor personalităţi din sat.
La „Istoria satului Semeni” Vasile a muncit pe durata anilor de studenţie. „Am acumulat informaţia cât am fost şi elev la liceu, apoi student la universitate. La facultate mi-a fost mai uşor, pentru că aveam acces la sursele din arhiva Bibliotecii Naţionale. Am vorbit cu oamenii din sat, mi-au oferit şi fotografii din diferite perioade de dezvoltare a satului”, povesteşte Vasile.
Monografia este realizată în mai multe capitole şi cuprinde etimologia satului, partea geografică, de activitate, cea legată de culte. Vasile Gaviuc, din informaţia care a avut-o la îndemână, a aflat că “Semeni” înseamnă mercenari angajaţi în armata domnească. Apoi despre actuala casă de cultură din localitate autorul spune: „A fost clădirea zemstvei, informaţie confirmată şi de profesorul de istorie Victor Rusu. Acolo a activat şi grădiniţa locală, şcoala primară, a avut mai multe utilităţi de-a lungul timpului”. În monografie sunt ilustrate şi fotografii cu elevii de la şcoala din sat, împreună cu profesorii, o nuntă.
Pe viitor autorul monografiei doreşte să îşi reediteze lucrarea şi să includă informaţii noi. Intenţia tânărului a fost apreciată de Corneliu Prepeliţă, specialist principal în cadrul Direcţiei Raionale Învăţământ Tineret şi Sport Ungheni. Dânsul a accentuat că monografia necesită unele completări: „Lucrarea este bună. Ar fi frumos ca exemplul să fie multiplicat şi în alte localităţi ale raionului, însă necesită de adăugat informaţii pe care Vasile, la acel moment, nu le-a depistat”.