Potrivit datelor statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății moldovenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu echivalentul de 15,7 litri de alcool pe cap de locuitor. Aceeași sursă indică că anual moldovenii consumă 152 de sticle de vin per persoană. Mulți cetățeni de ai noștri spun că consumă alcoolul cu măsură, contrar acestor cifre.
Constantin din satul Grăseni zice că știe, dacă faci exces de băutură te poți alege cu probleme grave de sănătate: ”Am vinul meu și beau doar la ocazii, de sărbători și când îmi vine cineva în ospeție. Știu că în Moldova oamenii consumă mult alcool, dar nu este deloc bine, căci dacă e să treci prin barurile din sate chiar de dimineață întâlnești destui bărbați aghesmuiți”.
Mulți invocă faptul că fac aceasta din careva motive. Ion din satul Pârlița, bunăoară, spune că e ziua lui de naștere și a hotărât să-și servească prietenii: ”Sunt singur acasă, căci femeia e plecată la muncă peste hotare. Când era acasă îmi sărbătoream onomastica în familie”. Unii menționează că recurg la alcool pentru că au destule motive. ”Dacă bei un păhăruț mai uiți de griji și nevoi, căci prea multe probleme avem. Știm că nu e bine, nu este o ieșire din situație, dar se vede că așa e soarta noastră, a moldovenilor”, adaugă Vasile, un consătean al acestuia.
Elena, locuitoare a orașului Ungheni, menționează că astăzi multe femei sunt plecate peste hotare, iar unii bărbați, nefiind angajați, recurg la băutură: „E trist acest tablou, unii copii rămân fără supraveghere, iar tații o iau pe o cale greșită, degradează lumea”.
Mulți consumatori în excces ai alcoolului sunt și în raionul Ungheni. Acest lucru vine să-l confirme medicul narcolog de la spitalul raional, Galina Aparu. ”Secția noastră este mereu supraîncărcată, chiar și acum este plină-ochi. Sunt atât de mulți că nici nu știm unde să-i internăm. De regulă, acestea sunt persoane din categoria celor vulnerabili, neasigurați medical, bolnavi de hepatite, boli cardiovasculare, psihice. Costurile pentru tratament le suportă rudele”.
Motiv de sărbătorire sau de a-și petrece timpul liber la un pahar de vorbă, se spune, îl au și tinerii, care frecventează cu regularitate barurile și alte locuri de agrement. ”Îmi place să beau o bere-două, 100 de grame de tărie pentru a-mi scoate stresul”, argumentează Radu, un tânăr din Ungheni. O daună nu mai puțin gravă este consumul alcoolului în rândul minorilor. Băuturi alcoolice consumă atât băieții cât și fetele. „Am avut la evidență și persoane de 18 ani care necesită tratament de alcoolism cronic. Cel mai dramatic este că ei folosesc băuturi contrafăcute care le prejudiciază sănătatea”, spune medicul narcolog.
”Consumul episodic sau ocazional în zilele de odihnă ori în discoteci este la un nivel foarte înalt, dar tinerii spun că așa e tradiția. Băuturile alcoolice, care ar fi ele, chiar dacă sunt cu o cantitate mică de alcool, ele oricum sunt dăunătoare”, menționează Mariana Balmuș, medic narcolog la Centrul de Sănătate Mintală Ungheni.