Azi vorbim cu Irina Miron-Potenciuc, o tânără ungheneancă care mereu e în mișcare. Chiar dacă a trăit în ultimii ani adevărate tragedii și crede că viața ți se schimbă radical, făcându-te să stai mult în casă, ea nu cedează. Pe câțiva metri pătrați, atât cât are apartamentul ei cu o odaie, a reușit să deschidă un adevărat atelier de creație. Aici, ea face magneți și brelocuri personalizate și broderie decorativă.
— Ce studii ai făcut?
— Am studiat la facultatea management, business și administrare publică la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, dar când am revenit la Ungheni nu mi-am găsit serviciu conform studiilor obținute. Astfel, m-am angajat în unul dintre marketurile de aici, lucrând ca vânzător consultant, apoi manager de personal și casier.
— Cum ai început să faci lucrări handmade?
— Mai întâi au fost magneți personalizați. Și asta se întâmpla când eram în concediu de maternitate cu fetița mea, adică în 2013. Dispuneam de foarte mult timp liber și, văzând la niște rude pe frigider magneții, mi-am zis: de ce nu? Am început să caut informație pe internet, la cunoscuți. Primii care i-am realizat au fost cu poze de la cumetria fetei și i-am făcut cadou nanilor și altor invitați. Apoi, am primit și alte comenzi. Pozele le realizam singură sau clienții mi le aduceau, fiindcă multe cereri erau cu imagini de la evenimente — nunți, zile de naștere, botezuri sau cumetrii, la care eu nu participam ca să pot face pozele. Foile magnetice le comandam din Rusia până a găsi și la Chișinău, dar, oricum, pentru unele lucrări mai solicit verișoarelor mele, stabilite în Rusia, să-mi trimită de acolo.
— Cum ai ajuns să faci broderie decorativă, având studii în economie?
— Pentru că îmi doream să-i înfrumusețez hăinuțele fetiței mele. Am comandat mașină de cusut în Ucraina. La început făceam pentru rude, apoi au văzut și alți oameni care doresc așa ceva. Pentru a satisface toate cerințele, am început iar să stau nopțile pe internet în căutare de noi idei.
— De la cine ai deprins dragostea pentru croitorie?
— Cred că prima experiență în croitorie am deprins-o de la mama, care cosea câte o față de masă sau șorțulețe, ceva simplu pentru gospodărie. Apoi, la școală, unde îmi plăceau la nebunie orele de educație tehnologică.
— Ai realizat asemenea broderii și pe haine?
— Da, dar nu am avut multe comenzi. Cămăși pentru băieței și logo-urile tricourilor angajaților de la o patiserie din oraș. La tricouri a fost un pic mai complicat. Pentru ca să execut logo-urile, mi-a trebuit un program special, care dacă-l dorești să-l procuri licențiat costă până la 500 de euro, dar pe mine m-a ajutat cineva de la Chișinău. Să fac o rochie sau altceva din articole mai mari de îmbrăcăminte încă nu pot, pentru asta trebuie să frecventez cursuri specializate.
— Pe ce tip de articol faci mai multă broderie decorativă sau îți place să lucrezi?
— Cele mai multe lucrări ale mele sunt realizate pe prosoape și pe șorțuri de bucătărie.
— De obicei, tu le oferi clienților articolele sau ei îți aduc?
— Sunt care îmi aduc ale lor, dar le ofer și eu. Cumpăr în stoc mai mare de la Chișinău și le propun la un preț acceptabil.
— Pe orice material realizezi broderia?
— Orice tip (bumbac, in etc.), care e natural și de calitate. Nu accept articole din materiale sintetice, pentru că se strică repede și după asta eu îmi fac mustrări de conștiință, fiindcă el nu o să reziste.
— Cât durează ca să realizezi o lucrare și cât costă?
— Depinde cât e de complicat. Poate dura de la câteva minute până la o oră. Prețul îl stabilesc în funcție de timpul lucrat.
— Îți dorești să-ți deschizi un atelier sau încă nu ai atât de multe comenzi pentru asta?
— Comenzi am și am încercat să deschid un atelier, dar anul trecut am suferit o mare pierdere – fratele meu a decedat, ceea ce m-a făcut să mă opresc, plus la asta arenda în Ungheni e foarte mare. Spre exemplu, cât obțin eu venit într-o lună trebuie să achit pentru arendă.
— Când reușești să faci comenzile, dacă ai un copil mic?
— Lucrez atunci când fata e la grădiniță sau noaptea. Dar pot lucra și cu ea. Prima care îmi apreciază lucrul este chiar fetița.
— Cum își promovează în Ungheni afacerea o tânără antreprenoare?
— Pe rețelele de socializare îmi fac publicitate. Doresc să fie organizate mai multe evenimente publice în oraș, unde noi să ne expunem lucrările.