Irina Gîrbu, o tânără din satul Pîrlița, și-a transformat pasiunea pentru frumos într-o afacere de familie ce aduce zâmbete pe fețele celor ce aleg să împartă momente speciale. Cu o experiență ce pornește de la facultatea pe care a absolvit-o, Programul Work&Travel în SUA și se transformă în ani de activitate bancară, Irina ne poartă prin povestea ei de viață și prin evoluția afacerii ce a luat naștere dintr-o nevoie simplă: găsirea acelor accesorii deosebite pentru evenimente. Cu doi ani în urmă, a făcut un pas curajos și a câștigat finanțarea pentru a-și deschide propriul studio de decor pentru sesiuni foto. În acest interviu descoperim ce înseamnă să fii în spatele cortinei colorate ale evenimentelor și cum Irina continuă să-și rafineze arta într-o lume în continuă schimbare.
— Pe scurt despre tine, Irina Gîrbu.
Despre copilărie și studii:
— Mă numesc Irina Gîrbu. Am făcut școala primară, gimnaziul și liceul în satul Pîrlița, unde m-am și născut. Studiile universitare le-am făcut la ASEM, Facultatea de Contabilitate și Finanțele Firmei. În 2008 am absolvit facultatea. Am fost prin Programul Work&Travel patru luni de zile în SUA. Am lucrat 8 ani în domeniul bancar. Am fost angajată una dintre băncile comerciale din orașul Ungheni.
De la banking la decoruri evenimente:
— Când a apărut copilul am avut mai mult timp liber și am început să realizez ceea ce fac și azi, decoruri pentru evenimente. Ne-am axat o bună parte din timp anume pe acest domeniu, dar deoarece este una mai mult de sezon și aveam mai mult timp liber în perioada noiembrie și până aproape de sărbătorile pascale, când se termină postul mare. Noi eram în căutarea a ceva ce puteam face în acest răstimp. Ne-a venit o idee de a face sesiuni foto. Ne-a ajutat să ne punem în practică această idee un bun prieten fotograf. Această activitate a durat câțiva ani. Am avut și spațiul propriu, dar am mai și închiriat, însă în 2019 am decis să aplic la ODIM pentru o finanțare prin programul StartUP pentru tineri. În 2020 în plină pandemie am câștigat finanțarea, vreau să menționez că eram pe punctul de a rezilia contractual de închiriere a spațiului pe care îl foloseam până atunci, deci câștigarea proiectului a fost pentru noi un semn că trebuie să continuăm. Acum avem un spațiu mai mare (200 metri pătrați), l-am renovat. Acum avem 2 săli pentru sesiuni foto. Marea deschidere a fost în decembrie 2020.
— Per general mi-ai povestit despre tine, despre activitatea voastră, dar cum ți-a venit ideea de a începe totul?
— Ideea de a începe această afacere a apărut de la chestii foarte mici. Soțul mi-a propus ca el să facă un curs de fotografie și eu să le editezi ca să nu fiu nevoită să umblu nopțile pe la evenimente. Însă la acea vreme unul dintre prietenii noștri era fotograf și nu am putut să ne băgăm peste activitatea sa, era o chestie neomenească. În acea perioadă ne pregăteam de cumetria celui mai mare băiețel al nostru și ne-am ciocnit că la noi, la Ungheni, nu găseam plicuri pentru invitații. De aici și am pornit. Mai întâi am deschis un butic, chiar în spatele unui restaurant din centrul orașului, unde vindeam astfel de accesorii pentru evenimente (plicuri, invitații, bomboniere etc.), după care a apărut interesul pentru baloanele cu heliu. Am participat la primul târg de nunți din Ungheni anume cu ceea ce făceam noi – accesorii pentru evenimente. La a doua ediție deja am avut și decoruri, am avut 2 standuri cu decoruri pentru evenimente. Am avansat.
— Apropo, de evenimente ca târgul de nunți, voi, cei care faceți decoruri, duceți lipsă în Ungheni?
— Da. Ar fi bine să se organizeze așa ceva. Ar trebui cei care dețin restaurante și noi, cei care facem decoruri, să lucrăm împreună.
— Care sunt tipurile de evenimente unde faceți voi decorurile?
— Cele mai multe sunt cumetriile și pe locul doi sunt nunțile.
— Ție la care evenimente îți place să lucrezi?
— Cel mai mult îmi place să lucrez la decorurile pentru nunți.
— Cum au evoluat gusturile clienților voștri de atunci când ați început să face decoruri și până acum?
— E o întreagă istorie de spus. E un domeniu care se dezvoltă foarte rapid. În special, acest lucru s-a observat în ultimii cinci ani. Noi am început cu decoruri simple, însă după cum spuneam e un domeniu într-o continuă ascensiune, și trebuie să ții tot timpul pasul. Acest lucru este posibil și cu piața de desfacere a materialelor, care e una foarte mare și foarte diversă.
— Care a fost cea mai bizară cerere pe care ai avut-o?
— A fost o cerere deosebită, nu bizară, și pe care eu o voi ține minte foarte mult timp. Am avut o nuntă în aer liber și trebuia să fie flori gypsophila, o floare măruntă albă. Mireasa mi-a spus că nu contează suma de bani, dar ea a ținut neapărat să aibă aceste flori la nuntă. A fost un decor extraordinar. A fost prima oară când am lucrat cu flori naturale.
— Cât de greu ți-a fost ție să satisfaci această cerere?
— În general, nu contează ce solicitare are clientul, noi avem etape de pregătit: avem tiparurile, avem listele pentru invitați etc. O pregătire pentru nuntă ne ia în jur de o săptămână cu toate pre-pregătirile (comenzile de materiale pentru podium, cele de tapițerii, florile, importul de flori, procurarea, stocarea, organizarea buchetelor etc.). Dacă mă refer la această comandă, atunci pot să vă spun că florile au fost aduse din Olanda, dar țara producătoare e Ecuador. Am avut nevoie de 45 de pachete care conține 25 de fire.
— În această activitate poate să apară oricând situații mai puțin plăcute. Cum reușești să le aplanezi? Și aici mă refer la clienți
— Îmi aduc aminte că am avut o astfel de situație, dar mai degrabă a fost o gafă de a mea – am uitat niște elemente de decor la o cumetrie. Eu nu am perceput plată pentru acel decor. Mi-am asumat greșeala. Responsabilitatea e foarte importantă pentru noi. Niciodată nu ne-am permis să fim bolnavi, noi nu putem să le zicem clienților noștri că a intervenit ceva și noi nu putem să ne facem treaba. Am pierdut pe cineva din familie și noi nu am mers la înmormântare, pentru că în acea zi am avut un eveniment, unde am aranjat decorul.
— Câți oameni sunteți în echipă?
— Principali: eu și soțul. La evenimente ne mai ajută și alți. În mediu la o nuntă suntem 5-6 oameni.
Concurență: Sunt deschisă și vorbesc cu cei care fac decoruri în Ungheni și prefer să le spun colegi, nu concurenți. Decorul este despre personalitate și niciodată nu voi copia stilul colegilor mei. Le spun clienților că eu nu am făcut ceea ce doriți și îi sfătuiesc să meargă la altcineva.
— Ce vă diferențiază?
— Optez pentru decoruri minimaliste. Pun accent pe elemente puține, dar aranjate cu gust. Nu îmi plac exagerările. Nu repetăm nici un decor. Oamenii trebuie să aprecieze detaliile la evenimentul lor și noi suntem acolo ca să-i ajutăm.
— Mulți dintre colegii voștri, antreprenori, spun că legislația din Republica Moldova trebuie adaptată. Tu ce părere ai?
— Trebuie de adaptată pe unele segmente, dar trebuie și să înțelegem și că statul încearcă să facă față. Copiii merg la școală, avem drumuri, trotuare, bătrânii au pensii, ele sunt mici, dar câți dintre noi suntem onești față de RM, câți achită impozitele?
— Care e motto-ul afacerii voastre?
— „Decorul care creează amintiri”
— Și de cât timp creați amintiri?
— De 13 ani creăm amintiri.
— Ce n-ați luat în calcul atunci când ați lansat afacerea?
— Nu ne-am gândit că nu vom avea week-end. Nu am luat în calcul acest aspect. Avem noroc că familia ne este alături și ne ajută ca să putem noi să ne facem lucrul.
— Când mergi la evenimente, unde nu tu ai făcut decoruri, ai tic profesional?
— O, da. Observ totul, fiecare floare care nu e aranjată cum trebuie, fiecare bucățică de lipici, plastic care stă aiurea. Eu sunt partea creativă și soțul cea tehnică. El verifică tot decorul ca să stea perfect. El a făcut cursuri în Rusia de aranjare a decorurilor, anume pe partea tehnică.
— Ce planuri aveți?
— Sunt interesată de proiecte mari. Colaborăm cu restaurante în ultimii ani ca să aranjăm decorurile. Noi suntem poziționați foarte bine pe piața din Ungheni. Planific să fac un curs în floristică.