Autoritățile pot simplifica modalitatea de obținere a semnăturii electronice pentru accesarea programului „Voucherul cultural” de către beneficiari. Obținerea semnăturii electronice de către tinerii interesați de acest program ar trebui să fie gratuită. Ministerul Culturii ar putea subvenționa costurile pentru eliberarea semnăturii electronice emise de către STISC. Recomandarea se conține într-o notă analitică a Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), transmite IPN.
Potrivit analizei, conform datelor oferite de către Ministerul Culturii, pentru anul 2023, din bugetul de stat a fost alocată inițial suma de 10 milioane de lei pentru acest program, rectificată ulterior și redusă la 4 milioane de lei. Pentru anul 2024, valoarea alocărilor este la fel de 10 milioane de lei. Din aceste resurse, pe parcursul anului trecut au fost valorificați trei milioane de lei, iar în primul trimestru al anului curent suma valorificată a fost de un milion de lei.
Deși în anul 2023 au fost alocate resurse bugetare pentru 10 000 de potențiali beneficiari, numărul acestora a fost de 3521. O creștere vizibilă a fost înregistrată în primul trimestru al anului curent, fiind consemnați 1575 de beneficiari ai programului până la finalul lunii martie 2024 dintr-un număr estimat de 2500 de potențiali beneficiari.
Analiza IPRE arată că circa 7% din cetățenii moldoveni dețin o identitate digitală și pot beneficia de oportunitățile aduse de către aceasta. Totuși, când vine vorba de gradul de penetrare a identității digitale în rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 35 de ani din Republica Moldova, nu există date sistematizate în acest sens.
În context, IPRE recomandă promovarea programului „Voucherul cultural” și a identității digitale în instituțiile de învățământ și campaniile online, dar și popularizarea programului „Voucherul cultural” prin implicarea activă a MEC și direcțiilor locale de cultură și educație. Resursele de care dispun direcțiile locale de cultură și educație ar trebui concentrate în direcția promovării acestui program. Totodată, direcțiile locale de educație ar putea să monitorizeze gradul de accesare a programului în instituțiile de învățământ și să comunice aceste date periodic către autoritățile guvernamentale.
Totodată, potrivit IPRE, e nevoie de creșterea numărului de furnizori de produse culturale și platforme private de vânzare a biletelor prin oferirea unor facilități pentru produsele vândute/achiziționate în cadrul programului.