Honoré de Balzac spunea: ,,Oamenii mari cu adevărat sunt simpli, iar prin simplitatea lor te fac să te simți egal cu ei”. Un om simplu și frumos la suflet este și Iozefina Vizitiu Gajim, cu care un grup de cititori ai bibliotecii publice raionale ,,Dimitrie Cantemir” din municipiul Ungheni au avut plăcuta ocazie să se întâlnească în cadrul activității ,,Oamenii de lângă noi”. Pentru a afla mai multe despre ea i-am solicitat un interviu.
— De unde vine Iozefina Vizitiu Gajim, care este parcursul vieții ei și cine i-a dat acest nume mai rar întâlnit pe la noi?
— M-am născut în Chișinău, după care ne-am mutat cu familia în satul Todirești, raionul Ungheni. Tatăl meu este preot și a mers acolo în Parohia acelui sat să slujească, unde, de altfel activează și astăzi. Acolo am învățat la școală, acolo am copilărit. Numele mi l-au ales părinții, este un nume biblic, poate de aceea că erau și sunt slujitori ai bisericii.
— Ați studiat de mică muzica, cine v-a insuflat această dragoste?
— M-am trezit de mică înconjurată de muzică duhovnicească, în special, aflându-mă permanent lângă părinții mei la serviciile divine. De la părinți mi se trage acest dar și de aceea am pornit-o pe calea muzicii de la 6 până la 18 ani, timp în care am studiat la Liceul Republican de Muzică ,,Ciprian Porumbescu” din Chișinău, specialitatea vioară. A fost o perioadă intensă, de muncă asiduă, deoarece de rând cu studiile de elevă, studiam în paralel muzica.
— Calea spre devenire nu s-a oprit aici, unde ai continuat studiile?
— Am studiat la Universitatea ,,Ștefan Cel Mare” din Suceava, România, la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, concomitent am studiat istoria și geografia la aceeași instituție. Au fost niște ani frumoși de studenție, pe alocuri cu greutăți. Pentru a câștiga bănuții mei am cântat și colindat prin mall-uri, am împărțit și pliante.
— Deși ai studiat alte discipline, din alte domenii, tot la muzica duhovnicească te-ai întors?
— Zece ani am activat în calitate de dirijor al corului de preotese la Episcopia de Ungheni și Nisporeni. Timp de nouă ani am condus corul Catedralei din Ungheni. De 3 ani sunt dirijor al ansamblului ,,Armonie”, un cor constituit din preotese și alte doamne din oraș. Din anul 2023 conduc corul bisericii cu hramul ,,Întâmpinarea Domnului” din municipiul Ungheni. În prezent, mai sunt și profesoară de solfegiu, teorie, muzică bisericească liniară, la școala de dascăli ,,Paisie Velicikovski” de pe lângă mănăstirea ,,Sfântul Gheorghe” din municipiul Ungheni.
— Ce realizări mai include CV-ul dumneavoastră artistic?
— Aș menționa că am fost câștigătoarea a mai multor burse internaționale, precum ar fi ,,Erasmus”; ,,Dinu Patriciu” și ,,Fundația ,,Viitorul”. Am participat la mai multe concursuri internaționale, ca cel de muzică corală din Ucraina, precum și cele din România: ,,Sărbătoarea corului”; ,,Cu noi este Dumnezeu” și ,,A ruginit frunza din vii”. Am mai participat la concursul de canto academic ,,Orfeus” și ,,Crizantema de Argint” din Republica Moldova. Desigur toate acestea sunt niște experiențe frumoase din viața mea, care mă motivează și-mi înnobilează sufletul. Activitățile realizate mă fac să pătrund și mai mult în misterioasa lume a muzicii, atât cea duhovnicească, cât și în celelalte genuri muzicale.
— Chiar dacă aveți o experiență bogată în spate, mai continuați să studiați și în prezent?
— Aș vrea să menționez că am la activ două masterate, unul la specialitatea: ,,Management și Administrație Europeană” și altul ,,Turism și Dezvoltare Regională”. În prezent sunt în anul 4 de licență, cu specializarea ,,Dirijat coral”, concomitent studiez în anul I la masterat, cu specialitatea ,,Didactica disciplinelor muzicale”, facultatea Științe ale Educației, Psihologie și Arte, Universitatea de Stat „Alecu Russo”.
— Când le reușiți pe toate luând în calcul că aveți familie și copii, ce ne puteți spune la acest capitol?
— Copiii mei sunt comorile mele. Îmi doresc să fie oameni, între oameni și să prețuiască tot ce e valoric. Îmi doresc să fie pace pe pământ și să crească sănătoși și fericiți.
— Dezvăluiți-ne câte ceva despre familia din care proveniți?
— Suntem 3 copii la părinți, sora Hristina Gajim, care este prodecan la catedra de Muzică, Academia de Arte din Chișinău și fratele Ioan Gajim, care este preot în Parohia satului Todirești. Într-un cuvânt am mers cu toți 3 pe calea muzicii, pe aceiași lungime de undă, ne unește dragostea de muzică și tot ce e frumos, iar toate acestea ne sunt transmise de la părinți noștri. Împătimită de cântecul duhovnicesc este și mama, Larisa Gajim și tatăl Ioan Gajim, de la care am preluat cele mai frumoase exemple, ori ei ne sunt sprijinul și speranța noastră.
— Dintre cunoștințele acumulate ați ales totuși muzica, la sigur că vă este mai aproape de suflet?
— Desigur, chiar dacă mi-a și fi dorit să îmbrățișez și alte domenii, muzica totuși e parte din sufletul meu, ea mă inspiră. Pentru mine mult contează linia melodică, ceva care să mă atingă la suflet. Cânt cu plăcere și îmi doresc să transmit această dragoste și altora, căci muzica înfrumusețează omul, îi dezvoltă creativitatea, iar sufletul vibrează.