„Limba română nu are nevoie de osanale și cuvinte pompoase rostite doar în această zi de sărbătoare. Limba noastră trebuie îngrijită, protejată, cultivată. Ea trebuie să fie vorbită corect, pentru ca să se simtă în Republica Moldova la ea acasă”, susține președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu. În cadrul unei ședințe festive, dedicată Sărbătorii Naționale „Limba Noastră cea Română”, Ion Tighineanu a declarat că poziția Academiei de Științe cu referire la limba română a rămas fermă și univocă de-a lungul anilor, transmite IPN.
„Limba maternă este cea mai prețioasă moștenire pe care am primit-o de la strămoșii noștri. Cuvintele, îmbinate în șiraguri fermecătoare, prin finețea și profunzimea multitudinilor de înțelesuri, reflectă istoria, tradițiile, trăirile, cele mai sincere emoții și sentimente ale ființei umane, păstrându-ne identitatea de neam. Astăzi, de Ziua Limbii Române, este un frumos gest din partea noastră, să ne amintim de cei care au avut curajul, în anul 1994, să spună că vorbim și scriem românește și au adoptat denumirea corectă a limbii”, a menționat președintele AȘM.
Potrivit lui, pe 28 februarie 1996, Adunarea Generală a AȘM a confirmat opinia științifică argumentată a specialiștilor filologi, potrivit căreia, denumirea corectă a limbii de stat a Republicii Moldova este limba română. Ion Tighineanu a mai spus că poziția Academiei de Științe cu referire la limba română a rămas fermă și univocă de-a lungul anilor.