Accesul la apă potabilă de calitate rămâne o prioritate pentru dezvoltarea comunităților din raionul Ungheni. Grație sprijinului Uniunii Europene și al Guvernului Republicii Moldova, mai multe localități beneficiază de proiecte menite să asigure o infrastructură modernă de alimentare cu apă.
Recent, a fost finalizat proiectul „Apa – izvorul vieții și dezvoltării economice”. Grație căruia oamenii din Buzduganii de Jos, comuna Valea Mare, se pot bucura de apă potabilă. Iar la 6 februarie a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru construcția apeductului magistral Zagarancea-Cornești și va asigura accesul la apă potabilă de calitate pentru aproximativ 70.000 de locuitori din regiune.
Iată detaliile fiecărui proiect și impactul pe care îl au asupra comunităților locale:
Apă potabilă pentru toți locuitorii din Buzduganii de Jos: un proiect finanțat de Uniunea Europeană
Locuitorii satului Buzduganii de Jos, comuna Valea Mare, raionul Ungheni, beneficiază de apă potabilă, grație proiectului „Apa – izvorul vieții și dezvoltării economice”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD.
Proiectul a prevăzut construirea unui turn de apă, a unei sonde arteziene, a unei stații de dezinfectare și a unei rețele de alimentare cu apă pe o lungime de aproximativ 6 km.
Costul total al proiectului se ridică la aproape 7,3 milioane de lei, dintre care 6 milioane de lei au fost oferite de Uniunea Europeană, iar peste 1,3 milioane de lei reprezintă cofinanțarea Guvernului Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Ca urmare a implementării proiectului, 195 de gospodării, cu aproximativ 500 de locuitori, au fost conectate la noul apeduct. De asemenea, două instituții publice și un agent economic beneficiază de apă potabilă de calitate.
Primarul comunei Valea Mare, Alexei Antoci, subliniază impactul pozitiv al proiectului asupra comunității: „În trecut, localnicii se confruntau cu o lipsă acută de apă, deoarece fântânile secau frecvent, mai ales vara. În plus, calitatea apei era nesatisfăcătoare, având un conținut ridicat de sulf și nitrați. Acum, datorită acestui proiect, locuitorii au acces permanent la apă potabilă certificată de laboratoarele Agenției Naționale de Sănătate Publică”.
Pe lângă acest proiect, Primăria Valea Mare a mai implementat două inițiative importante prin programele naționale „Satul European” și „Satul European Expres”: Construirea a două stații de pompare a apelor uzate și a rețelelor de canalizare pe o lungime de 5 km în satul Valea Mare – contribuind la îmbunătățirea condițiilor de trai și protejarea mediului; Renovarea căilor pietonale de acces către grădiniță, gimnaziu, casa de cultură și biblioteca publică – facilitând accesul locuitorilor și sporind siguranța în trafic.
Pentru cele trei proiecte de dezvoltare locală, Guvernul a alocat peste 8 milioane de lei. În plus, comuna Valea Mare a fost selectată și pentru alte două proiecte în cadrul celei de-a doua ediții a Programului „Satul European”, ce prevăd extinderea rețelei de apă cu 8 km și elaborarea unui plan urbanistic general pentru dezvoltarea durabilă a comunității.
Conform www.ondrl.gov.md prin intermediul Programelor Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, în raionul Ungheni au fost implementate 42 de proiecte de dezvoltare locală, cu o valoare totală de peste 73 de milioane de lei. Beneficiari direcți ai acestor inițiative sunt cca 85.000 de persoane.
Comuna Valea Mare are în componență patru sate: Morenii Vechi, Buzduganii de Sus, Buzduganii de Jos și Valea Mare, cu o populație totală de aproximativ 3.000 de locuitori, transmite www.ondrl.gov.md