Un amplu proiect investițional implementat în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” se axează pe: plantarea a 1,2 ha de cireș, vișin, păr, coacăz și mur, dotate parțial, cu sistem de suport și stație meteo; Procurarea unui tractor și a utilajelor agricole adiacente, procurarea de echipamente IT și construirea unei sere, cu o suprafață de 320 m2.
Sera va fi dată în exploatare la mijlocul lunii mai și este echipată cu toate echipamentele necesare pentru a crea un microclimat optim pentru cultivarea plantelor folosind metode intensive. De asemenea, este un utilizat un computer care va analiza toți parametrii climatici și va controla toate sistemele din seră. Sera este echipată cu sisteme de creștere hidroponice de ultimă generație, precum și cu un sistem eficient cu pat ridicat.
Randamentul sistemelor hidroponice instalate este de 20 de ori mai mare decât cultivarea în sol. Utilizarea apei este cu 70% mai mică decât în agricultura tradițională, deoarece apa circulă într-un circuit închis. Ciclul de creștere al plantelor este de 2 ori mai rapid decât în agricultura tradițională.
Peste 350 de elevi ai Colegiului Agroindustrial Ungheni, vor învăța să cultive: salată, flori, roșii, castraveți, ardei, vinete etc utilizând tehnologii europene de ultimă generație. În cadrul plantațiilor didactice de cireș, vișin, păr, coacăz și mur horticultorii începători deprind abilitățile agrotehnice de creștere a fructelor și pomușoarelor.
Este în plin proces de desfășurarea a 2-a etapă a proiectului ce presupune repararea și dotarea cu echipamentele didactice necesare a unui laborator de procesare a produselor horticole și a unui laborator de reparare și mentenanță a utilajului horticol, cu o suprafață totală de 720 m2. Valoarea totală a investițiilor ce vor realizate se va ridica la 779 mii euro.
De serviciile educa-ționale și de instruire continuă oferite de Colegiul Agroindustrial Ungheni vor putea beneficia și peste 250 de agenții economici din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași.
Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestuia sunt investite, în reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare cu profil horticol, circa 12 milioane de Euro.