Ancheta în cazul finanţării ilegale din Rusia a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova poate fi reluată. Procuratura Anticorupţie a anulat decizia de încetare a urmării penale emise anterior. Plângerea pentru începerea unei investigaţii a fost făcută de Andrei Năstase, liderul PPDA. Suspiciunile privind finanţarea externă ilegală a PSRM, au apărut după difuzarea unei discuţii înregistrate la sediul PD, între Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, în timpul crizei politice din luna iunie, scrie tvrmoldova.md.
Pe 8 iunie, atunci când se pregătea investirea Guvernului Sandu, în presă au apărut imagini filmate cu o cameră ascunsă, de la o întâlnire dintre preşedintele Igor Dodon şi liderul de atunci al PD, Vlad Plahotniuc. Cei doi ar fi discutat despre un acord secret care ar viza un proiect de federalizare a Republicii Moldova. De asemenea, în timpul discuţiilor, şeful statului a spus cifra de „700 – 800 pe lună pentru întreţinerea partidului”. Preşedintele ar fi sugerat că banii trebuie să vină de la Plahotniuc pentru că Rusia nu va mai acorda finanţare. Pe 11 iunie, Procuratura Generală a anunţat că a iniţiat un proces penal cu privire la finanţarea externă a PSRM. Ulterior, însă a fost emisă o ordonanţă de neîncepere a urmării penale.
ALEXANDRU SLUSARI, deputatul Blocului „ACUM”: „Ieri a apărut o scrisoare oficială de la Procuratura Anticorupţie unde la solicitarea domnului Andrei Năstase este reluată urmărirea penală a lui Igor Dodon şi PSRM vizavi de finanţarea externă. Această scrisoare cel mai probabil este publicată. Cunoaşteţi bine că în iulie ordonanţa Procuraturii Generale privind clasarea acestui dosar. Iată pe 26 noiembrie, Procuratura Anticorupţie a anulat acea ordonanţă de clasare şi a reluat urmărirea penală la inisitenţa lui Andrei Năstase.”
De cealaltă parte, deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi a declarat că nu cunoaşte din ce surse este finanţată formaţiunea din care face parte. El a adăugat că procurorii trebuie să-şi facă treaba.
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat PSRM: „Am auzit şi eu. Procuratura trebuie să-şi facă misiunea, dacă consider că este o componenţă de infracţiune lasă s-o examineze.”
Contact de TVR Moldova, purtătorul de cuvânt al Preşedinţei, Carmena Lupei, nu a răspuns la telefon pentru a comenta situaţia.