Oare cât timp vom mai fi tratați cu indiferență? De câteva săptămâni stâlpul de lângă noul traseu din satul Zagarancea, despre care s-a tot vorbit în repetate rânduri („Unghiul”, nr. 41, 3 noiembrie, și nr. 44, 22 decembrie 2017), stă sprijinit de un par legat cu o sârmă, fără ca cineva să intervină. Oare cine își va asuma răspunderea în cazul unei tragedii?
O singură izbitură i-ar mai lipsi acelui stâlp să se prăbușească direct pe traseu. Oare cine se va face vinovat atunci? Aproape că nu este săptămână în care să nu auzi de mașini care ”zboară” de pe partea carosabilă, direct în stâlpul respectiv. Baza acestuia a fost deteriorată complet și au rămas doar sârmele, drept susținere i s-a pus un par de lemn, dar nici acesta nu ar arăta semne de rezistență.
Cum se face că un astfel de pericol este tolerat un timp atât de îndelungat? Cu această întrebare ne-am adresat către șeful interimar al stației de deservire cu energie electrică a Căilor Ferate din Moldova în Ungheni, Ion Butnaru. Acesta ne-a comunicat că, deși cunoaște această situație, la moment acolo nu se poate interveni, fiindcă ar lipsi anumite instrumente, care nu sunt decât la Chișinău, iar înlocuirea stâlpului este planificată pentru săptămâna viitoare. Totodată, dânsul a mai menționat că odată cu înlocuirea acestuia va fi schimbată și amplasarea lui, astfel fiind mutat mai aproape de calea ferată. Totuși, șeful stației spune că schimbarea stâlpului nu va remedia problema, fiindcă, deși acolo au fost amplasate blocuri de piatră pe post de balustradă, după ce au fost răsturnate de mașini, nimeni nu s-a mai preocupat să le instaleze la loc.
Referitor la acest subiect s-a pronunțat și primarul comunei Zagarancea, Mihail Burlacu. Recent, în cadrul unei ședințe, dânsul a vorbit despre această problemă adresându-se către reprezentantul SA „Drumuri Strășeni” filiala Ungheni, Vasile Bodrug: „Cum se explică faptul că de când a fost deschis drumul temporar în zona podului din sat acolo s-au produs deja zeci de accidente, mașini, tiruri răsturnate? Este îngrozitor ce se face aici”. Președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun, a concretizat că în acest sens Consiliul Raional a sesizat Ministerul Economiei și Infrastructurii. „Drept răspuns ni s-a comunicat că de fapt responsabil este antreprenorul, care a efectuat lucrările și care trebuie să asigure și circulația rutieră. Este evident, că ceva nu s-a luat în calcul, atunci când s-a realizat acea porțiune de drum. Ceea ce ține de noi a fost întreprins, urmează ca antreprenorul să ia măsurile respective ca să remedieze situația, cu toate că din câte mi s-a spus, acolo au fost instalate toate indicatoarele de semnalizare necesare, de aceea cred că aici ar fi și vina șoferilor, care nu le respectă”, a mai adăugat președinta.
Referitor la semnalizare, recent specialiștii locali au utilizat o metodă mai puțin costisitoare și au recurs la niște limitatoare de viteză nu prea agreate de șoferi. Noile praguri din asfalt, pe lângă faptul că nu sunt vizibile, fiind din asfalt, au o înălțime de 10 cm și o lățime de 25 cm. Potrivit spuselor unor conducători auto, astfel de limitatoare nu ar fi omologate. Deși nu sunt vizibile, aici nu este niciun indicator potrivit. La două zile după amplasarea limitatoarelor, acestea au fost marcate printr-un indicator ce semnalizează drum cu denivelări și nicidecum limitatoare de viteză.