Peste cincizeci de părinți vin de ceva timp după orele de muncă, adică la 17.00, la lecții. Și nu oriunde, dar la grădinița „Guguță” din orașul Ungheni. Ei învață să fie părinți cât mai responsabili și să știe cum să reacționeze la anumite manifestări ale copiilor sau cum să le explice chestiuni potrivite vârstei lor.
Ca să fie traineri au fost instruiți patru specialiști, care au interacțiune directă cu copilul aflat la grădiniță, asistentele medicale și cadrele didactice. La ședințe se discută teme actuale, precum ar fi „Temperamentul”, „Drepturile și responsabilitățile copilului”, „Cei șapte ani de acasă”. La ele sunt invitați diferiți specialiști, care oferă răspunsuri clare și concise la întrebările părinților.
Emilia Cucuruzac, directoarea grădiniței, ne spune că instruirile sunt interactive. „Părinții nici nu observă când zboară timpul și se întreabă mirați: cum, deja s-a terminat? Ne cer și tema pentru acasă, lucru care ne dovedește că tematicile propuse sunt foarte importante pentru ei”, a specificat ea. În continuare dânsa ne-a declarat că proiectul este aproape de final, doar că la instituția pe care o conduce va fi continuitatea lui. „Părinții ne-au cerut să continuăm și am decis de comun acord că vom constitui 2 cluburi, unul al mămicilor și altul al tăticilor”, a menționat directoarea. Chiar în momentul când discutam cu directoarea a venit la training o tânără mamă, care ne-a confirmat spusele Emiliei Cucuruzac, precum că aceste ședințe sunt foarte binevenite, îi ajută foarte mult în stabilirea unei relații armonioase cu copilul.
Proiectul planului de acțiuni al Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale pentru anii 2016-2022 reprezintă un ansamblul de programe, servicii și resurse destinate părinților/reprezentanţilor legali/persoanei în grija cărora se află copilul, cu scopul de a-i sprijini pe aceștia în creşterea şi educaţia copiilor, în conștientizarea rolurilor pe care le au şi de a le dezvolta şi îmbunătăți competențele parentale.