Programul Național de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii a fost lansat astăzi de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Prin acest program statul își propune să ajute la ecologizarea a circa 150 de întreprinderi mici și mijlocii (ÎMM) care prestează servicii de valoare mică și mare, până în anul 2022, transmite IPN. În consecință, companiile vor deveni mai prietenoase cu mediul ambiant, dar și mai competitive pe piața internă și externă, spun autoritățile.
În cadrul unui eveniment online de lansare a programului, Iulia Costin, director general al ODIMM a menționat că prin acest program se dorește convingerea ÎMM-urilor de efectele pozitive ale ecologizării și demonstrarea că „implementând standardele de calitate sau făcând verzi tehnologiile, vor avea de câștigat, pentru că competitivitatea produselor va crește”. În cadrul acestui program va fi creată și o rețea de consultanți naționali care vor oferi suport ÎMM-urilor în procesul de ecologizare.
Iulia Costin este sigură că, după implementarea planului de ecologizare, vor apărea noi oportunități de afaceri pentru companii, se va îmbunătăți sistemul de management, va crește eficiența utilizării resurselor și, ca rezultat, a competitivității și vor apărea oportunități de internaționalizare.
Maxim Popov, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a remarcat că provocările curente ale mediului țin de degradarea continuă a factorilor de mediu, poluarea apelor de suprafață, a râurilor mici, poluarea aerului etc. iar fără promovarea sistemelor de management pro-ecologic la întreprinderi și de trecere la produsele și serviciile certificate eco, companiile nu pot deveni mai atractive pentru „investițiile verzi”. Secretarul de stat este încrezător că măsurile din programul lansat astăzi vor mobiliza finanțarea suplimentară și vor consolida managementul ÎMM-urilor, așa ca în 2-3 ani să existe rezultate palpabile.
Ministrul economiei și infrastructurii, Sergiu Railean, a spus că Ministerul își asumă angajamentul susținerii ÎMM-urilor în adoptarea practicilor ecologice. Autoritățile vor promova în continuare principiile economiei verzi și vor garanta îndeplinirea angajamentelor asumate în Acordul de Asociere cu UE. Ministerul a apreciat suportul UE în implementarea programelor de ecologizare. El susține că prin intermediu acestui program, Ministerul își propune să susțină ÎMM-urile care vor să aibă un proces de activitate ecologic, să producă și să presteze servicii eco.
Marco Gemmer, șeful secției Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că UE sprijină și va continua să sprijine ecologizarea ÎMM-urilor din Republica Moldova. Potrivit lui, „ecologizarea ÎMM-urilor este o oportunitate, nu un risc”, ÎMM-urile fiind „motorul economiei în Republica Moldova”, același lucru fiind valabil și în UE. Oficialul a remarcat că, consumatorii din UE cer mai multă informație referitor la produse și cât de ecologice sunt acestea.
Astăzi a fost lansat și formularul pentru aplicarea la Program. Acesta poate fi accesat pe pagina web a ODIMM. Implementarea acțiunilor din programul respectiv sunt finanțate din bugetul de stat, fiind un program pilot național pentru o perioadă de trei ani.