De 10 ani, Legea nr. 133 generează numeroase întrebări legate de perfectarea ajutoarelor sociale.
Oamenii întreabă, de ce au fost refuzați? De ce sunt acordate de obicei celor care nu ar dori să lucreze? Din aceste motive, aș vrea să aflu, de ce nu scade numărul acestor întrebări, pentru că în atâția ani legea ar fi putut fi învățată pe de rost? Să fie de vină faptul că lista de beneficiari se înnoiește mereu? Sau asistenților sociali de la primării ceva le scapă din vedere? Ori beneficiarii (persoane care au un folos din ceva) nu sunt întotdeauna cinstiți și încearcă să ascundă anumite date? Ce spun specialiștii în această privință?
Potrivit lui Veaceslav Guțuleac, asistentul social al Primăriei comunei Morenii Noi, unde sunt 50 de beneficiari de ajutoare sociale, pot exista mai multe motive pentru apariția unor astfel de întrebări. Uneori acestea se iscă din cauza statutului de angajat, pentru că li se explică că trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă și unii nu doresc să o facă, crezând că dacă nu lucrează, deja au dreptul la ajutor social. Se întâmplă ca o persoană să fie la evidență, dar nu s-a prezentat pentru a fi reînregistrată la momentul potrivit, după care poate fi scoasă automat din registru. Cel mai adesea, beneficiari de ajutoare sociale sunt familiile numeroase, persoanele cu dizabilități, precum și cele cu salarii mici. Se întâmplă ca beneficiarii de prestații să ascundă că cineva din membrii familiei lucrează în străinătate, deși ei trebuie nu doar să raporteze acest lucru, ci și să indice în coloana „transferuri din străinătate” suma de bani trimisă. Mă interesez, cum să confirmi cât am primit? Acest lucru ar ține de conștiința fiecăruia. Desigur, nu ar fi rău dacă ar exista o bază de date a transferurilor, dar se pare că poate fi verificată doar data plecării și a sosirii. În același timp, la 10 zile după întoarcerea acasă, dacă persoana nu a plecat încă, beneficiarul de ajutor trebuie să informeze serviciul social și să scrie din nou cerere.
Sunt cazuri când persoana trebuie să primească ajutor, însă nu-l primește, fiindcă nu știe despre acest lucru? Se poate întâmpla din cauza neatenției lucrătorilor sociali care trebuie să depisteze, să țină în vizor familiile vulnerabile, numeroase, persoanele cu dizabilități. În sate e mai simplu, acolo vecinii pot anunța despre nevoiași, la fel ca și despre faptul că din familia unui beneficiar de alocații sociale cineva a plecat la muncă peste hotare.
Dina Cebotaru, asistent social la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, explică că în noiembrie a anului trecut în raion existau circa 2900 de beneficiari de ajutoare sociale. Plata acestuia poate fi refuzată atunci când venitul familiei depășește nivelul minim garantat de stat (în prezent, 1025 de lei pentru solicitant – nota autorului), și atunci când șomerii nu se află la evidență la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Interlocutoarea a atenționat că mărimea ajutorului este calculată de un program computerizat și asistenții sociali nu pot să refuze a primi cererile pentru acordarea lui.
Vorbim cu interlocutoarea despre un caz concret: o femeie tânără locuiește în sat, crește un copil cu dizabilitate severă și trăiesc cu ajutorul social al copilului de 1400 de lei și 200 de lei din alocația despre care vorbim. De ce 200, dacă s-ar părea că ar trebui să primească circa 600? Specialista a menționat că termenul de plată a ajutorului acestei femei a expirat pe 31 octombrie anul trecut, deci ea trebuie din nou să se adreseze asistentului social de la primăria locală și să depună o cerere. Apropo, poate e anume acel caz când trebuia să reacționeze la timp asistentul social, doar acum femeia un timp va rămâne nu numai fără acești 200 de lei, ci și fără ajutorul pentru perioada rece a anului în mărime de 350 de lei? Nu, asistentul social nu se poate ocupa de monitorizare dacă în sat sunt câteva sute de beneficiari de ajutoare sociale și pentru perioada rece a anului. Beneficiarul știe când începe și când expiră data plății ajutorului. De ce ajutorul a fost de 200 de lei? Asistentul social spune că femeia are un teren de pământ, în plus, a primit plăți unice pentru întreținerea copilului cu dizabilități, compensație de transport și totul se ia în calcul.
În general, atunci când apar întrebări legate de perfectarea cererii pentru acordarea ajutorului social, refuz, mărimea lui, la ele puteți găsi răspuns, inclusiv cu ajutorul ziarului „Unghiul”.