Ne plângem adesea de căldura dăruită de obicei cu generozitate de luna iulie, deși în majoritatea cazurilor simțim doar disconfort personal din cauza acesteia. Dar dacă stai să te gândești, la scară națională, un teritoriu separat nu rareori este amenințat de secetă. Nu în zadar meteorologii la sfârșitul celei mai fierbinți luni de vară au emis o avertizare până la 5 august în legătură cu seceta hidrologică, care a fost prelungită de mai multe ori. În acele zile, temperatura a ajuns la + 32 la umbră.
Deocamdată, până lunea trecută, nu au existat știri alarmante cu privire la lipsa apei în fântâni sau imposibilitatea de a cumpăra o sticlă de apă potabilă în magazin, așa cum a fost în 2016 pentru locuitorii uneia dintre stațiile de cale ferată.
Potrivit directorului ÎM „Apă-Canal”, Petru Scutaru, debitul de apă din râul Prut este normal, cu 50 de metri cubi pe secundă, deci nu se vorbește încă de secetă. În același timp, nivelul apei din râu este reglementat de Lacul de Acumulare Costești- Stânca.
Însă amatorii de a se odihni la plaja din Ungheni afirmă că nivelul apei din râul Prut a scăzut semnificativ, dar e posibil ca ei să-l compare cu ceea ce a fost după ploile abundente. Potrivit datelor oficiale, un debit mediu lunar minim de apă – 22,2 metri cubi pe secundă – a fost în 2015, iar în 2005 a ajuns la maximum 268 de metri cubi. La sfârșitul lunii trecute, debitul a fost estimat la 65 de metri cubi pe secundă și s-a înregistrat o scădere a nivelului apei în rezervor cu 0,6-0,9 m.
Primarul satului Teșcureni, Gheorghe Colțișor, a menționat că nu se simte încă lipsa apei în fântâni, pe care sătenii o folosesc în alimentare, deoarece cea tehnică este furnizată de apeduct – anume el salvează pe vreme secetoasă. În același timp, dacă nu plouă o săptămână sau două, apa din fântâni – în sat sunt mai mult de 70, dar oamenii scot apă din vreo 40,- va scădea. Oamenii sunt nevoiți să se trezească la ora 5.00 pentru a lua o găleată de apă.
Populația nu trebuie să simtă niciodată lipsa apei. Desigur, vara aceasta nu este atât de caldă, iar ploaia, deși rară, salvează situația. Apropo, tehnologul stației meteo Cornești, Ana Pavlova, a spus că în prima decadă a lunii august a anului trecut temperaturile erau mai înalte, în plus, în august 2018 nu au fost precipitații, iar vara aceasta în 10 zile pe fiecare metru pătrat au căzut 30 centimetri de umezeală.