Într-un interviu recent, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a oferit o perspectivă detaliată asupra proiectelor de succes finanțate de SUA în regiunea Ungheni și a impactului acestora asupra comunității locale. Printre realizările notabile se numără proiecte în domeniul justiției, transportului public și sprijinul acordat sectorului vitivinicol. Interviul cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova oferă o imagine detaliată a contribuțiilor semnificative ale SUA la dezvoltarea regiunii Ungheni. Proiectele de succes și perspectiva viitoare arată angajamentul continuu pentru consolidarea parteneriatului dintre cele două țări.
— Care este opinia dvs. cu privire la progresele obținute în cadrul proiectelor finanțate de SUA în Ungheni, și care este impactul acestor proiecte asupra comunității locale?
— Vă mulțumesc pentru întrebare. Noi considerăm că avem niște parteneriate foarte bune cu instituții și oameni din Ungheni. În instituția în care ne aflăm, în acest colegiu suntem foarte bucuroși că avem o specialistă care activează în cadrul Fulbright, care predă limba engleză, dar ore de antreprenoriat atât profesorilor, cât și elevilor (Nota redacției: Discuția cu ambasadorul SUA a avut loc la Colegiul Agroindustrial Ungheni, unde acesta a efectuat o vizită). De asemenea, sunt programe pe care le implementăm prin intermediul agenției USAID și două dintre acestea, care îmi vin în minte, sunt Judecătoriile model, proiect, care permit publicului, folosind tehnologia, să urmărească procedurile care au loc în sălile de judecată, al doilea este „Comunitatea mea”, sper că ați auzit de el și ați văzut realizările care au fost făcute, stațiile moderne de așteptare a transportului public, oamenii din Ungheni au condiții mai bune pentru așteptarea transportului public. La sfârșitul anului 2023 vor reveni voluntarii Corpului Păcii în Ungheni și își vor aduce contribuția la dezvoltarea comunităților din Ungheni. Aceștia au fost nevoiți să-și întrerupă activitatea din cauza pandemiei de COVID-19. Implicarea lor în activități de predare a limbii engleze, în activități de mediu ș.a. este esențială. Desigur, dacă facem referință și la sectorul privat, nu pot să nu menționez de compania americană ÎCS Lear Corporation, care operează și în regiunea Ungheni. Aceasta produce componente pentru diferite mărci de automobile și totodată oferă posibilitatea cetățenilor din Moldova, în special celor din Ungheni, să se angajeze în câmpul muncii acasă și nu peste hotare. Până acum aici sunt peste 2000 de oameni angajați.
Nota redacției: Proiectul „Instanțe judecătorești model” a fost lansat în 2021 de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul sprijină judecătoriile Ungheni și Bălți în realizarea și menținerea statutului de instanță model prin creșterea eficienței, performanței și calității serviciilor bazate pe standardele Cadrului internațional pentru excelență judecătorească (CIEJ) și prin adaptarea serviciilor acestora la necesitățile justițiabililor.
Stații moderne de așteptare – Peste 60 de mii de oameni din raionul Ungheni, care utilizează zilnic transportul public urban și interurban, au parte de condiții mai bune și mai sigure de deplasare. 146 de stații moderne de așteptare, dotate cu sisteme inteligente de informare a călătorilor privind timpul de așteptare și traseele transportului public, au fost instalate și amenajate în nouă localități ale raionului (municipiul Ungheni, în satele Unțești, Cetireni, Costuleni, precum și în comunele Florițoaia Veche, Mănoilești, Pîrlița, Valea Mare și Zagarancea). Inițiativa face parte din proiectul „Cooperare intercomunitară pentru condiții mai bune de transport public în comunitățile raionului Ungheni”, implementat de programul „Comunitatea Mea”. Proiectul este realizat în parteneriat cu primăria municipiului Ungheni și 8 localități învecinate, cu susținerea financiară a USAID și a Consiliului Raional Ungheni.
— Cum vedeți evoluția relațiilor dintre SUA și Republica Moldova în viitor, în special în ceea ce privește sprijinul acordat dezvoltării regionale?
— Este o întrebare foarte bună. Noi ne mândrim foarte că avem un parteneriat cu Republica Moldova, care este foarte puternic și care continuă să se dezvolte foarte bine. Scopul nostru în cadrul acestui parteneriat este să găsim modalități să ajutăm Republica Moldova ca să devină o țară mai prosperă, mai democratică și mai sigură. Și una dintre aceste modalități de a dezvolta acest viitor este suportul pe care îl acordă domeniului dezvoltării regionale. Ne dorim să acordăm sprijin așa încât cetățenii Republicii Moldova să rămână acasă, să-și construiască o carieră aici. Un segment pe care noi îl sprijinim este cel vitivinicol și un partener bun al nostru este Crama Mircești, care se află la doar câțiva kilometri de municipiul Ungheni. Suportul nostru este și deschiderea a noi locuri de muncă, nu doar de a promova vinul moldovenesc, care e unul dintre cele mai bune vinuri din Europa, dar și de a dezvolta turismul local. Deci este important să subliniez că atunci când spunem că acordăm sprijin pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, să spunem că sunt niște segmente conexe pe care le dezvoltăm și în cazul Cramei Mircești e vorba de turism. Luând în considerare că Ungheni se află la frontieră, cred că putem să menționăm, și colaborarea noastră cu Serviciul Vamal. Cooperare în cadrul căreia noi am ajutat să facilităm traversarea frontierei în timp cât mai rapid.
— Cumva, dle ambasador, mi-ați anticipat următoarea întrebare: Există planuri pentru lansarea unor noi proiecte sau inițiative în regiunea Ungheni cu sprijinul SUA? Dacă da, care sunt prioritățile acestor proiecte?
— Unele priorități le-am menționat deja. Aș mai dori să adaug că cooperăm foarte bine cu fermierii din regiune, în special cei care cresc fructe sâmburoase. Îi ajutăm ca să-și crească o roadă mai calitativă și totodată să le poată comercializa. În luna mai am avut norocul să vizitez o gospodărie de aici, din zonă, unde se cresc căpșuni. Atunci am gustat căpșune foarte delicioase și asistența noastră în acest caz a fost că am putut să-i ajutăm pe fermieri să-și exporte fructele. Un alt domeniu căruia noi îi acordăm atenție este infrastructura, pentru că sunt produse care se transport din Ucraina prin această regiune spre piețele europene, și noi căutăm posibilități ca să facilităm acest transport.
— Dle ambasador vă mulțumesc că ați avut amabilitatea să ne răspundeți la întrebări!
— Și eu vă mulțumesc pentru această oportunitate. Sunt în Ungheni pentru a doua oară și mă bucur că această regiune e continua dezvoltare.