„De fiecare dată, când mai-marii noștri conducători se gândesc să implementeze vreo reformă, susțin necesitatea acestora anume pentru a fi mai aproape de oameni, dar după realizarea lor ne demonstrează contrariul. Drept exemplu servesc mai multe reforme din ultimii ani, care au arătat că nu se lucrează spre binele oamenilor, ci împotriva lor”, iată ce ne scrie una din cititoarele ziarului „Unghiul”.
Aceasta acuză noul sistem, numărul unic de urgență 112, care înglobează numerele 901, 902, 903 și 904 ca fiind unul ineficient. După cum susține dânsa, această reformă, pentru care s-ar fi cheltuit milioane de euro și despre al cărei sistem de software se spune că ar fi unul de ultimă generație, ar îngreuna și mai mult activitatea intervențiilor de urgență, care și așa erau întârziate din cauza mașinilor vechi și mereu defecte. Dânsa spune că, deși locuiește în orașul Ungheni, unde fiecare bloc și stradă este numerotată și denumită, ambulanța ar fi ajuns abia peste jumătate de oră, fiindcă inițial ar fi greșit adresa.
Și acesta nu ar fi unicul cetățean nemulțumit. Reporterii ziarului au solicitat părerea mai multor cetățeni, care au beneficiat în ultima lună de serviciile de urgență. Mulți dintre ei s-au arătat nesatisfăcuți de rapiditatea și eficiența numărului unic 112. „Știți cum, ai noștri tot încearcă să mai copie de la țările europene câte o reformă, însă nu știu cum se face că mereu le iese invers. Probabil, pe ei îi interesează doar acele milioane care le primesc, dar prea puțini mai ajung să fie utilizați anume pentru implementarea corectă a proiectului”, a spus Aliona Tănase din orașul Ungheni.
Cu o replică la adresa acestor nemulțumiri vine Oleg Blișceac, șeful Direcției pentru Situații Excepționale Ungheni. Dânsul a menționat că nu ar fi existat întârzieri până acum din cauza numărului unic, doar că unii cetățenii spun că au fost nevoiți să apeleze la vechiul număr al serviciului, întrucât nimeni nu răspundea la numărul nou. Cu referire la sistem, acesta a mai explicat ca la moment numărul unic 112 este cu un termen de probă pe 3 luni de zile. Între timp cetățenii pot apela atât la noul număr unic, cât și la cele vechi.
Pe marginea acestui subiect s-a expus și șeful Substației de Asistență Medicală de Urgență, Alexei Pantea, care la rândul său ne-a comunicat că acum e o perioadă de adaptare și acomodare la noul serviciu, dar cu siguranță aceste greutăți vor fi depășite după 1 iulie, când apelurile de pe vechile numere vor fi redirecționate doar către cel unic 112.