Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru creșterea economică durabilă la nivel local este unul din prioritățile principale ale agricultorilor din republică. Iată cu susținerea financiară în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova (PNUD) mai multe întreprinderi agricole se vor bucura de asistență tehnică în acest domeniu. SRL „Agrosfera–BM” este unul din beneficiarii acestui proiect, ceea ce presupune crearea în Pârlița a Centrului de consultanță și informare „IntegrAgro”. Beneficiari și clienți ai lui vor fi producători agricoli și potențiali întreprinzători interesați să investească în acest gen de activitate.
Potrivit Victoriei Bernic, contabilă șefă, produsul principal al proiectului este crearea în cadrul întreprinderii a unui set inovativ de servicii de informare, consultare și instruire privind dezvoltarea agriculturii integrate. Dânsa menționează că numărul de producători care folosesc sistemul agriculturii integrate este foarte mic. Astfel, apare necesitatea de a multiplica și replica bunele practici. Cu alte cuvinte, centrul va dispune de o bază consultativ–informaţională și o bibliotecă de specialitate. La fel, centrul va fi dotat cu echipament pentru instruiri, va fi creat și un web site. La seminarele tematice, organizate în cadrul proiectului, vor fi instruiți peste 100 de specialiști, care își vor îmbogăți cunoștințele despre agricultura integrată. Un alt instrument important al centrului va fi Clubul Transfrontalier, care va uni peste 30 de membri. Totodată, experiența colaborării specialiștilor cu Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” și alte întreprinderi în domeniul noilor tehnologii va contribui la selectarea și formarea experților pentru prestarea serviciilor de calitate.
Andrei Buzovoi, directorul executiv SRL „Agrosfera -BM”, menționează că în ultimul timp tot mai mult se simte lipsa unor servicii de informare, consultare și instruire privind dezvoltarea agriculturii integrate, din care motiv stagnează și dezvoltarea unei agriculturi competitive. Ce presupune totuși, agricultura integrată? „Aceasta, sau cum mai este numită și agricultură durabilă, în primul rând ne va permite să creăm o legătură prietenoase cu mediul înconjurător. Sistemul integrat presupune folosirea componentele tehnologice noi apărute pentru prelucrarea solului și conservarea umidității lui, respectarea rotaţiei culturilor, fertilizarea și irigarea. De asemenea optăm pentru diminuarea folosirii îngrășămintelor chimice și a pesticidelor pentru combaterea bolilor și dăunătorilor cu folosirea intensivă a îngrășămintelor organice. Aceasta ne va permite să obținem un coeficient mai înalt al calității producției agricole, sarcină impusă și de piață europeană”, a concluzionat Andrei Buzovoi.