Pe parcursul anului trecut, au fost efectuate 7 inspectări financiare în cadrul autorităților publice locale în raionul Ungheni de către Direcţia teritorială inspectare financiară, volumul mijloacelor inspectate fiind de 45058,2 mii lei. Șeful direcției, Vasile Pascaru, spune că una din cauzele ce au dus la numărul mic al primăriilor supuse inspectării ar fi gradul micșorat de risc al eventualelor fraude și încălcări la aceste entități, totodată și volumul mare de lucru din instituțiile bugetare, care s-au format începând cu 2013, instituții de sănătate și educație și care nu au fost niciodată inspectate.
Fraude și iregularități
În rezultatul inspectărilor și controalelor financiare efectuate în aceste primării au fost depistate prejudicii în sumă de 382,5 mii de lei, dintre care 12,5 mii de lei sunt lipsuri, 2,5 mii de lei sunt cheltuieli nelegitime și restul, 334,7 mii de lei, constituie prejudicii. Cheltuielile neregulamentare au alcătuit 228,9 mii de lei, ponderea pagubelor fiind de 56,1%.
Pentru acoperirea integrală a pagubei cauzate statului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate au fost expediate organelor de drept trei materiale în valoare de 405 mii de lei, însă pentru toate s-a refuzat intentarea unei acțiuni penale. Totuși acest lucru nu absolvă factorii de decizie să întreprindă măsuri de recuperare a prejudiciului. În cadrul inspectărilor au fost întocmite 7 procese contravenționale și aplicate sancțiuni în sumă de 15 mii de lei, a precizat șeful direcției.
Cele mai frecvente încălcări
S-a constatat că cele mai frecvente încălcări comise de către factorii de decizie, adică de primari și contabili, țin de calcularea și achitarea nelegitimă a salariilor și a premiilor, administrarea și utilizarea ineficientă a fondului funciar, diminuarea plăților de arendă a terenurilor și încăperilor, diminuarea prețului de vânzare a terenurilor și imobilelor, neîncasarea plăților de arendă a imobilelor, decontarea nelegitimă a produselor petroliere, neînregistrarea în evidența contabilă a mijloacelor bănești și a bunurilor materiale, decontarea nelegitimă a produselor alimentare, precum și efectuarea de achiziții publice cu încălcarea normelor prevăzute.
Ion Bortă, șeful Inspecției Financiare, atrage atenția primarilor la o mare rezervă pe care o au în ceea ce privește plățile de arendă, evidența cadastrală și cea contabilă. Dânsul a precizat că astfel primăriile ar avea de câștigat, obținând venituri suplimentare, din care s-ar putea rezolva anumite probleme din teritoriu. Totodată, primara satului Cetireni, Ana Dicusar, menționează că aceste aspecte sunt greu de îndeplinit, mai ales în ceea ce privește achitarea plății de arendă, de multe ori chiar se ajunge și în instanța de judecată.