Șaisprezece tineri absolvenți ai cursurilor oferite de Centrul de Tehnologii Moderne (CTM) Ungheni au avut ocazia să își pună în valoare imaginația și abilitățile tehnice la Makeathonul Local de Primăvară 2025, care a avut ca temă centrală „Smart Living: Automatizarea Proceselor Cotidiene.” Evenimentul a reunit participanți talentați care au lucrat în echipe de câte patru persoane pentru a dezvolta soluții inteligente care să îmbunătățească viața cotidiană.
„Acest eveniment a fost o oportunitate extraordinară pentru tinerii noștri absolvenți să aplice cunoștințele dobândite și să colaboreze pentru a crea proiecte inovative ce reflectă tendințele actuale ale tehnologiei și automatizării,” a declarat Cristina Turcu, coordonatoarea proiectului.
Fiecare echipă a avut libertatea de a-și alege un nume reprezentativ, subliniind spiritul creativ al participanților: Tinerii Ingineri, Novatech, Procesorii și Fixiki.
Conform criteriilor de evaluare, juriul, format din patru mentori (Natalia Boghean, Tatiana Nazîru, LeonidHolodcov , Elena Ostapovici și Adela Bulancea) și coordonatoarea proiectului, Cristina Turcu, a desemnat următoarele echipe câștigătoare:
Locul I: Echipa Procesorii, cu proiectul „Lampa de masă inteligentă”. Potrivit membrilor echipei aceasta nu este doar o sursă de lumină, ci și un dispozitiv multifuncțional, care afișează ora, include un ventilator integrat și folosește un senzor de proximitate pentru a activa lampa LED.
Locul II: Echipa Tinerii Ingineri, cu un proiect destinat persoanelor nevăzătoare. „Aparatul este dotat cu senzori ce detectează obstacolele și le semnalizează utilizatorului, oferind mai multă siguranță și independență”, ne explică Maria Munteanu.
Locul III: Echipa Novatech, cu „Cutia inteligentă pentru medicamente”. Dan Cojocaru, membru, ne-a specificat că proiectul lor ajută utilizatorii să își administreze tratamentele corect, printr-un sistem de alerte și notificări.
Locul IV: Echipa Fixiki, cu un proiect de „Casă inteligentă”. Marian Gorincioi ne spune că proiectul elaborat cu colegii săi îmbunătățește securitatea și eficiența energetică printr-un sistem automatizat.
„Suntem mândri de fiecare dintre participanți, care au demonstrat nu doar abilități tehnice, ci și o gândire inovatoare și creativă. Fiecare echipă a utilizat cel puțin trei utilaje studiate în cadrul cursurilor: Laser 3D pentru decuparea machetelor, Printer 3D pentru piesele suplimentare și, desigur, Electronica și Programarea pentru implementarea senzorilor și LED- urilor,” a mai adăugat Cristina Turcu.
Evenimentul a fost o oportunitate valoroasă pentru acești tineri să aplice cunoștințele dobândite în practică, să dezvolte soluții inovative pentru un viitor mai eficient și mai sustenabil. Fiecare participant a fost premiat pentru implicare, creativitate și efort, iar tinerii sunt deja deschiși spre noi proiecte care să aducă un impact real în comunitate.