Tema conversației de astăzi a fost sugerată de un fost represat, posesor al unei noi legitimații de victimă a represiunii politice. După cum a menționat interlocutorul, el și mulți alții sunt interesați de drepturile și privilegiile acestei categorii de persoane care au primit recent legitimații noi și frumoase în locul celor vechi. Chipurile, apare o întrebare rezonabilă, la ce are dreptul, pe lângă deținerea acestui certificat, categoria celor renegați la nivel legislativ cu mulți ani în urmă.
Printre actele legislative se numără și Legea nr. 1225 din 12.08.1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice. Se poate spune că ea s-a epuizat, dar, în același timp, prevedea înlesniri sociale cum ar fi dreptul la asistenţă medicală, în conformitate cu minimul asigurării medicale gratuite stabilit de legislaţie, precum şi la asigurare cu medicamente specifice prevăzute în programele naţionale; la confecţionarea şi repararea graturită a protezelor dentare (cu excepţia protezelor din metale nobile), la asigurarea în condiţii avantajoase cu alte articole protezo-ortopedice; la reabilitare sanatorială în condiţiile stabilite de Guvern; de prioritate la primire în aziluri, la asigurare de stat gratuită în ele, cu păstrarea a cel puţin 25 la sută din pensia alocată; de prioritate la instalarea telefonului. Persoanele reabiliate care au dreptul la înlesnirile prevăzute de prezenta lege primesc legitimaţia respectivă. După ce a citit legea, autorul acestor rânduri a decis că ea nu prevede înlesniri de care ar putea beneficia azi această categorie de oameni. Proteze dentare? Încercați și impuneți clinicile și cabinetele dentare private să lucreze pe bogdaproste din partea statului.
Să apelăm atunci la Hotărârea Guvernului nr. 695 din 11.07.2018 privind aprobarea unor înlesniri sociale suplimentare victimelor represiunilor politice.
Iată care sunt aceste „înlesniri suplimentare”: persoanele supuse represiunilor politice şi ulterior reabilitate beneficiază, prioritar, de următorul pachet de servicii medicale în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală: examen medical profilactic anual la medicul de familie, cu efectuarea următoarelor investigații paraclinice: a) analiza generală a sîngelui; b) analiza generală a urinei; c) glicemia; d) colesterolul; e) trigliceridele; f) bilirubina, proba cu timol, transaminazele; g) acuitatea vizuală; k) electrocardiografia; l) ultrasonografia. Poate greșesc, dar acest analize au dreptul toate persoanele asigurate, doar de proba cu timol nu știu și ultrasonografia am făcut-o numai la spital.
Anume acest document a prevăzut înlocuirea legitimațiilor de model vechi. Punctul 33 al Regulamentului cu privire la evidenţa şi distribuirea biletelor de reabilitare medicală persoanelor în vârstă şi cu dizabilităţi, aprobat de Hotărârea Guvernului nr. 372 din 6 mai 2010 pevede: «Persoanele cu dizabilități și pensionarii care au fost supuși represiunilor politice și reabilitate ulterior au dreptul la tratament anual/reabilitare la sanatoriu cu o reducere de 50%”. În același timp, ei pot solicita un bilet gratuit o dată la trei ani, cu condiția să nu fi primit trimiteri în ultimii trei ani.
Mai esențială pentru fiecare persoană vinovată fără vină este, posibil, alocația lunară. Potrivit Ludmilei Curennaia, director adjunct al Casei Teritoriale de Asigurări Sociale din raionul Ungheni, începând cu 1 septembrie a anului trecut, aceasta constituie 500 de lei. La Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei ni s-a explicat că această categorie de persoane beneficiază de ajutor material unic cu ocazile Zilei comemorării victimelor represiunilor staliniste.