La sfârșitul lunii ianuarie, mai exact pe 31 ianuarie, reprezentanții inițiativelor desemnate câștigătoare în cadrul concursului organizat de Grupurile de Acțiune Locală (GAL) „Calea Ieșilor” și „Valea Culei” au semnat contractele de grant, marcând un moment important pentru dezvoltarea comunităților locale din raionul Ungheni.
Proiectele selectate vizează domeniile privat, public și asociativ, iar finanțarea totală de 20.000 de euro, oferită prin Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, va permite implementarea acestora în decurs de trei luni. Programul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, prin intermediul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER.
Consolidarea GAL-urilor și dezvoltarea comunităților
Procesul de constituire a GAL-urilor „Calea Ieșilor” și „Valea Culei” a fost susținut printr-un amplu program de asistență, incluzând: Organizarea a șapte ședințe de lucru pentru consolidarea parteneriatelor și elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală; Sprijin pentru înregistrarea legală și dezvoltarea instituțională a GAL-urilor; Un program de formare cu 10 sesiuni de instruire, destinat dezvoltării capacităților membrilor; O activitate de internship în cadrul GAL „Plaiul Codrilor”, unde participanții au avut ocazia să învețe din experiența acestora și să viziteze proiecte implementate cu succes.
Metodologia LEADER – un model de dezvoltare sustenabilă
GAL-urile sunt structuri menite să contribuie la dezvoltarea comunităților locale prin abordarea LEADER, un model inovator bazat pe implicarea activă a societății civile, a mediului de afaceri și a autorităților publice. Această metodologie sprijină dezvoltarea economică, coeziunea socială și guvernanța participativă, contribuind astfel la crearea unor comunități mai prospere și mai bine pregătite pentru viitor.
Proiectele câștigătoare GAL „Calea Ieșilor”:
SRL „Pilat – Mast”, satul Măcărești – „Crearea unui spațiu multifuncțional de relaxare și divertisment în aer liber”; ÎI „Grigori Cristina”, satul Zagarancea – „Modernizarea echipamentelor tehnice în magazinul alimentar”; Primăria comunei Mănoilești – „Extinderea serviciului de management al deșeurilor”; Primăria Cetireni – „Sunetul comunității. Extinderea serviciilor culturale în Cetireni”. (Sursa text: GAL „Calea Ieșilor” / facebook)
Proiectele câștigătoare GAL „Valea Culei”:
• Primăria comunei Boghenii Noi – proiectul „Haină și tradiție: Conservarea patrimoniului local”, scopul căruia este de a valorifica și promova patrimoniul cultural al comunei Boghenii Noi prin achiziționarea a 14 costume tradiționale pentru bărbați și femei.
• Gimnaziul „Ion Vatamanu” – Proiectul „Meșteșuguri în lumină nouă” are scopul de revitalizare a meșteșugurilor tradiționale prin inovare și promovare în contextul modern, redescoperirea meșteșugurilor tradiționale prin cercetare și colaborare cu meșteșugari locali, organizarea de ateliere și cursuri pentru tineri și publicul larg și pentru a încuraja păstrarea patrimoniului cultural.
• „Fagul Codrului” S.R.L. – proiectul „Inovație și diversitate rurală pentru turiști mulțumiți”, prin care se urmărește creșterea confortului turiștilor prin modernizarea și extinderea facilităților oferite, asigurând o experiență deosebită pentru oaspeți.
• ÎI „Diaconu Elena” – proiectul „Eficientizarea activității comerciale prin instalarea unui aparat de aer condiționat” – îmbunătățirea performanței și suste-nabilității operațiunilor comerciale prin optimizarea condițiilor de confort termic și reducerea costurilor operaționale.
• G.Ț. „Cosciug Dan Iurie” – proiectul „Modernizarea procesului de manipulare cerealelor prin achiziționarea unui șnec flexibil” – modernizarea procesului de manipulare a cerealelor în cadrul fermei prin achiziționarea unui Șnec flexibil de 9 m TMC, 220V. Această investiție urmărește optimizarea activităților agricole prin reducerea timpului și efortului fizic necesar pentru transportul cerealelor. (Sursa text: Asociația GAL „Valea Culei”/ facebook)