„Iazul Lebedelor” din Măcărești – o binecuvântare sau un mare cadou al naturii pentru sătenii noștri?
Ieri, în trecere prin Măcărești, un popas pe malul iazului, mi-a dat un sac de energie care nu ar fi încăput în portbagajul mașinii dacă nu m-ar fi năvalit, în același timp, un val de tristețe.
Cu alte cuvinte, trebuie să menționez faptul că puține sate se pot lăuda cu așa bogăție naturală. Care, unu la mână, înnobilează spiritul sătenilor și, doi la mână, este o atracție turistică sau, de ce nu, un motiv în plus pentru măcăreștenii plecați peste hotare, să mai “tragă” sau să-i mai atragem pe acasă. Dar până una alta, este nevoie de câteva intervenții.
Mai pe scurt, stimați măcăreșteni de pretutindeni, această rezervație naturală are nevoie urgent de protecția și îngrijirea noastră! Și vreau să enumăr câteva puncte stringente despre care am discutat cu primarul comunei, Sergiu Manciu, care este foarte hotărât să sprijine inițiativele noastre:
- pe malul iazului (unde era vechea fermă, apoi brigada de tractoare) este o gunoiște neautorizată ce prezintă un mare pericol pentru flora și fauna iazului: poluarea și chiar înnămolirea lui, ceea ce ar fi o tragedie pentru perspectiva satului;
- damba iazului ar necesita o consolidare cu mici intervenții ce nu sunt costisitoare, dar eficiente, de plantat copaci și arbuști;
- părculețul din imediata apropiere, monumentul, răstignirea, cu mici intervenți, de amenajat, restaurat, curățat ș.a.m.d.;
- damba, în imediata apropiere de parc, are potențial de amenajare a unor bănci direcționate spre iaz, pentru relaxare și odihnă (noi trebuie să ne învățăm să ne odihnim, după o zi de muncă activă).
Un lucru este cert, Primăria Măcărești dorește să intervină cu tot ce poate, dar (deocamdată) nu are resurse financiare.
Și aici vreau să vă invit pe dumneavoastră să vă expuneți. Noi, cei plecați, cei de pe loc, cei care nu sunt indiferenți, cei care au posibilitate, am putea să adunăm niște bani, să facem aceste câteva intervenți și, anume, prioritar, ar fi:
- evacuarea gunoiștii (asta ar presupune minimum 20/30 remorci de gunoi);
- o campanie de informare a consătenilor din mahalaua respectivă, să se abțină de la poluarea zonei;
- împreună cu niște specialiști de mediu, de creat un plan de acțiuni pentru restabilirea, protejarea și întreținerea florei și faunei și chiar înregistrarea zonei ca rezervație naturală.
În altă ordine de idei, contez pe răspunsurile dumneavoastră pozitive, ca să-mi asum crearea unui plan de acțiune. Mulțumesc!