Deputații au susținut conceptual, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală, elaborat de Guvern. Grupurile de acțiune locală (GAL) nu sunt actualmente înregistrate în calitate de persoane juridice. Proiectul de lege propus vine drept o soluție pentru înregistrarea și reglementarea activității GAL, transmite IPN.
Necesitatea elaborării proiectului este legată de modificările produse prin Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. E vorba de crearea Programului de stat „LEADER”, finanțat din surse publice, cu o valoare de până la 5 % din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
Prin implementarea Programului „LEADER” și finanțarea GAL din surse publice se urmărește scopul de îmbunătățire și ajustare a politicilor statului în domeniul dezvoltării mediului rural și al agriculturii la necesitățile locale, pentru garantarea unei dezvoltări eficiente și durabile a zonelor rurale. „LEADER” este un instrument de dezvoltare rurală teritorială al UE, această abordare fiind implementată atât în țările membre, cât și în țările asociative.
Pentru lectura a doua, proiectul ar putea fi comasat cu altul la același subiect, elaborat de un grup de deputați.
În anul 2020, grupurile de acțiune locală au implementat circa 350 de microproiecte, în sumă totală de aproape 20 de milioane de lei, din diferite surse externe.