Declarația îi aparține Valentinei Bordianu, ofiţer principal al serviciului prevenţie a Direcției Situații Excepționale mun. Ungheni, căpitan al serviciului intern.
Chiar dacă în ultima perioadă creșterea temperaturilor a fost un factor, care a dus la creșterea numărului de incendii, în top rămâne a fi factorul uman. „Neglijența, dar și inconștiența, oamenilor că focul ar putea duce la daune colosale, inclusiv pierderea de vieți omenești, sunt cauzele care au dus la dublarea numărului de incendii pe teritoriul raionului Ungheni. Doar în luna august au fost 30 de intervenții ale angajaților DSE mun. Ungheni”, ne specifică specialista. Cel mai mare, care a distrus 70 de hectare de teren, a fost pe 18 august în municipiul Ungheni, în apropierea lacului Delia. Atunci 5 ore au luptat cu focul 27 de pompieri de la DSE mun. Ungheni, angajați ai ÎS „Calea Ferată a Moldovei” și de la SRL „AVE Ungheni” și s-au utilizat pentru stingere peste 150 de tone de apă.
Valentina Bordianu ne mai spune că doar în cele 2 zile din luna septembrie (Nota red.: discuția a avut loc pe data de 2 septembrie) au fost 2 incendii. Chiar în momentul convorbirii pompierii documentau cauzele, care au dus la arderea unui șopron în care erau depozitate 4 tone de fân din gospodăria unui localnic din satul Rădenii Vechi. Potrivit sursei citate mai sus pompierii au intervenit prompt și-au stins focul la timp, plus că și construcția era amplasată la o distanță mai mare față de celelalte din gospodărie, dar aceasta nu înseamnă că nu ar fi putut afecta și celelalte din ogradă.
Incendiile de vegetație distrug fauna și flora
Pe lângă daunele materiale mai sunt și cele de ordin ecologic, pe care nu le putem neglija deloc. Iată doar câteva pe care ni le-a enumerat Vadim Dadus, inspector principal la Inspecția pentru Protecţia Mediului Ungheni, în unul din multele materiale scrise la acest subiect de către reporterii redacției „Unghiul” („Incendii de vegetație pe suprafețe tot mai mari”, „Unghiul”, 3 aprilie 2019, autor: Natalia Morari ): odată cu arderea resturilor vegetale se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului, are loc poluarea aerului prin emisia monoxidului de carbon şi altor substanţe dăunătoare, care prezintă pericol pentru sănătate şi mediu, se sărăceşte solul în materie organică, se evaporă apa din stratul superficial al solului.
Ce pedeapsă riscă cei vinovați?
Conform Codului Contravenţional al R. Moldova, art. 115 alin. (3), arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale (1 unitate convențională = 50 lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
Reamintim cititorilor că doar în luna martie în raionul Ungheni au ars 408 hectare de terenuri. Cele mai multe fiind pășuni.