Potrivit specialiștilor din domeniul agriculturii, înghețurile târzii au un impact negativ, în special, asupra pomilor fructiferi. Practica arată că ele se repetă o dată la 4-5 ani, însă cu o intensitate mai mică și cu o durată mai scurtă, fapt ce nu se răsfrângea negativ în trecut asupra roadei de fructe, dar și asupra altor culturi agricole.
„În urma temperaturilor negative, care au fost înregistrate în ultima perioadă, în raionul Ungheni au avut de suferit plantațiile multianuale de cais, piersic, cireș, vișin, prun, vița-de-vie (soiurile timpurii). Din categoria culturilor de câmp a avut de suferit parțial rapița”, menționează Viorel Scutaru, șeful Secției Raionale Agricultură și Alimentație din cadrul Consiliului Raional Ungheni.
Deși unii agenți economici au întreprins careva măsuri pentru a salva pomii înfloriți de îngheț, unii pomicultori din raion estimează pierderi de până la 80% și chiar 100% din roada anului curent. „Am 70 de copaci de cireși, care au avut de suferit în urma înghețurilor. Am și o suprafață de cartofi a căror lăstari erau de 15-20 de centimetri, dar s-au topit în urma înghețului. Sper poate că își vor reveni. Din fericire plantația de struguri ce ocupă o suprafață de 3,67 de hectare, nu a avut de suferit. Înghețurile târzii din acest an au durat o săptămână, timp în care s-au înregistrat temperaturi destul de negative. Este pentru prima oară când mă lovesc de o asemenea situație de când mă ocup de agricultură. Avem pierderi, e prea dur”, concluzionează Anatol Pascaru, agent economic, Gospodăria Țărănească „Pascaru Anatolie Grigore”, primăria Valea Mare.
Pierderi imense a înregistrat și un alt pomicultor, Vasile Pascaru din municipiul Ungheni ce deține 2 hectare de cireși, 2 hectare de pere și 2 hectare de prune în intravilanul aceleași primării, Valea Mare. „Pomii de cireși au înghețat 100%, iar perii și prunii cam 80 la sută sunt compromiși, dar urmează să vedem pe parcurs care e situația lor. E regretabil că am făcut investiții și am depus multă muncă, dar asta este, cu natura nu te pui. Prea scăzute au fost temperaturile și înghețarea pomilor era inevitabilă. Chiar dacă încercam ceva să fac pentru a proteja pomii de îngheț mari rezultate nu erau posibile”, a concluzionat Vasile Pascaru.
Pagubele înregistrate în urma înghețului la nivel de raion urmează a fi estimate ulterior când timpul se va încălzi, menționează specialiștii din domeniul agricol al raionului. „Conform regulamentului emis de către Ministerul Agriculturii, agenții economici ale căror culturi au avut de suferit sunt obligați în termen de 48 de ore să se adreseze la primăria din care fac parte cu o cerere privind evaluarea pagubelor înregistrate la culturile respective. La rândul ei, primăria va institui o comisie în componența primarului, inginerului cadastral, 1-2 consilieri, agentul economic, reprezentantul Secției Agricultură și Direcției Situații Excepționale, care au obligația să evolueze pro-porția pagubei și să întocmească acte de constatare. Acest lucru va fi posibil de realizat când vom avea temperaturi pozitive și va fi vizibilă dimensiunea pagubei”, a specificat, Viorel Scutaru, șeful Secția Raională Agricultură și Alimentație.