În Republica Moldova, de indemnizație de maternitate beneficiază femeile asiguratele, soțiile aflate la întreținerea soților asigurați și șomerele care s-au aflat la evidență în instituțiile medico-sanitare și care au dreptul la concediu de maternitate. Concediul de maternitate include concediul prenatal și concediul postnatal. Soția care se află la întreținerea soțului asigurat beneficiază de indemnizație de maternitate dacă, la data acordării concediului de maternitate, nu este angajată în câmpul muncii. Acesta fapt trebuie să fie confirmat prin declarația scrisă pe proprie răspundere că nu realizează venit asigurat și nu este persoană asigurată de riscul respectiv.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, indemnizația de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice. În cazul nașterilor complicate ori a nașterii a doi copii, se acordă pe o perioadă de 140 de zile. În cazul sarcinilor cu trei și mai mulți feți, indemnizația de maternitate se acordă la termenul de 24 de săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile. Pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia a desfășurat activitate de muncă, se plătește salariul, nu indemnizația.
Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 100% din venitul mediu lunar asigurat, realizat în ultimele 12 luni premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale. Actele pentru stabilirea indemnizației de maternitate se înaintează de către solicitantă sau de către soțul acesteia la casă teritorială de la locul de domiciliu sau la casa teritorială în deservirea căreia se află angajatorul, la alegere, unde ulterior urmează a fi solicitată indemnizația pentru creșterea/îngrijirea copilului.
La nașterea copilului, mama beneficiază de o indemnizație unică, care, pentru fiecare copil născut, începând cu anul 2021, constituie 9 459 de lei. Pentru a putea beneficia de ea, este necesar ca copilul să fie înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenției Servicii Publice. O altă condiție este ca această indemnizație unică să fie solicitată nu mai târziu de 12 luni de la nașterea copilului.
Cât privește indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, persoanele neasigurate beneficiază de ea până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, în mărime de 740 de lei. Ca persoană asigurată de această indemnizație poate beneficia, la cerere, mama sau tatăl copilului, bunelul, bunica sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, dacă îndeplinesc condițiile de realizare a stagiului necesar de cotizare și se află în concediu pentru îngrijirea copilului de la toate unitățile în care activează. Stagiul de cotizare trebuie să fie cel puțin trei ani în total sau cel puțin nouă luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului.
Persoanele asigurate pot opta pentru una din două opțiuni la stabilirea îndemnizației lunare pentru îngrijirea copilului: 1. Până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului sau 2. Până la împlinirea vârstei de doi ani și două luni a copilului. Dacă persoana solicită să-i fie stabilită indemnizația până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, mărimea indemnizației constituie 30% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 740 de lei lunar. În cazul solicitării celei de-a doua opțiuni, până la împlinirea vârstei de un an a copilului cuantumul indemnizației constituie 60% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 1480 lei lunar. Din următoarea dată a împlinirii vârstei de un an și până la împlinirea vârstei de doi ani și două luni a copilului, cuantumul e de 30% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 740 de lei lunar.
Baza de calcul al indemnizației lunare pentru creșterea copilului constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții. Lunile calendaristice ale concediului prenatal se substituie cu același număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul.
În cazul în care copilul s-a născut într-o altă țară, solicitantul de indemnizații adresate familiilor cu copii, cu excepția persoanelor angajate în câmpul muncii în Republica Moldova, prezintă casei teritoriale o declarație pe proprie răspundere despre faptul că a beneficiat sau nu a beneficiat de indemnizații adresate familiilor cu copii din statul respectiv. În cazul acordării indemnizațiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizația unică la nașterea copilului și indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului (pentru perioada respectivă) nu se stabilește.
Cererea pentru stabilirea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii se depune la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului ori a soțului sau soției. În cazul în care a fost stabilită indemnizația de maternitate, cererea se depune la casa teritorială care a stabilit această indemnizație. Cererea poate fi depusă, de asemenea, în mod electronic prin portalul guvernamental unic al serviciilor publice sau pe pagina-web a Casei Naționale.
Termenul de solicitare a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului este 12 luni de la data nașterii copilului. Dacă indemnizația lunară a fost solicitată mai târziu de termenul indicat, aceasta se stabilește retroactiv, dar nu mai mult decât pentru 12 luni premergătoare datei adresării cu condiția că a fost solicitată în termen de doi ani – în cazul persoanelor neasigurate, ori în termen de trei ani – în cazul persoanelor asigurate.