Casa Națională de Asigurări Sociale stabilește anual indemnizații adresate familiilor cu copiii pentru circa 33 de mii de beneficiari. Din acest an, au intrat în vigoare prevederi noi, potrivit cărora mai multe prestații vor fi acordate pro-activ în baza datelor din sistemele informaționale de stat, fără a fi nevoie să fie depuse cereri. Despre noile prevederi, dar și despre oportunitățile pentru familiile cu copiii, CNAS va informa populația în cadrul campaniei naționale „Indemnizații fără bariere”, care a fost lansată astăzi, transmite IPN.
Directoarea generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale, Elena Țîbîrnă, a declarat că începând cu 1 ianuarie 2024, toate indemnizațiile destinate familiilor cu copii se stabilesc din oficiu, în baza datelor de la Agenția Servicii Publice, fără a fi nevoie ca părinții să depună cereri.
„Inițial Casa Națională s-a gândit în ce mod ar putea ajuta familiile cu copii ca să obțină acest drept fără mult efort. Vorbim acum despre cinci indemnizații pentru familiile cu copii, care sunt acordate de către CNAS și care sunt finanțate atât din bugetul de asigurări sociale de stat, cât și din bugetul de stat. Vorbim despre indemnizația unică la naștere, indemnizația pentru creșterea copilului, indemnizația pentru îngrijirea copilului și indemnizația pentru copiii gemeni sau mai mulți copii născuți într-o singură sarcină și, nu în ultimul rând, vorbim de indemnizația paternală și maternitate”, a notat Elena Țîbîrnă.
Prezent la eveniment, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a menționat că, prin inițiativele aprobate s-au făcut mai mulți pași decisivi. Or, atunci când apare un copil în familie, ultimul lucru pe care și-l doresc părinții e să meargă să colecteze documente, să stea în rând, să facă prenotări, să le depună etc. „Pentru noi, la Minister și în cadrul CNAS, standardul cel mai mare atunci când vorbim de prestarea unor plăți este modelul de prestare în mod pro-activ. Aceasta înseamnă că beneficiezi de serviciu de plată fără ca să faci această solicitare, automat”, susține ministrul.
Deputata Marina Morozova a declarat că pentru prima dată în Republica Moldova a fost o majorare considerabilă a indemnizației unice la naștere. Aceasta a fost majorată cu puțin peste 9 mii de lei, ajungând la 20 de mii de lei. De asemenea, în continuare familiile cu copii de până la 2 ani beneficiază de o plată lunară în mărime de o mie de lei. Ea se acordă pe lângă indemnizația de creștere a copiilor, care se calculează în baza veniturilor unuia dintre părinți. Totodată, pentru că optăm ca tații să fie mult mai implicați în creșterea copiilor, concediu paternal a fost extins de la 56 de zile până la un an de la nașterea copilului. De asemenea, există posibilitatea ca concediul de îngrijire a copilului să poată să fie partajat între mamă și tată, perioada minimă fiind de 90 de zile.
Autoritățile estimează că în acest an, noile modificări vor viza 33 de mii de mame care vor beneficia de indemnizație unică la naștere și peste 114 mii de copii care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului până la vârsta de 3 sau 2 ani.