Guvernul a aprobat modificări în Metodologia acordării facilităților tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice plasați în mediul rural. A fost definită noțiunea de „tânăr specialist”, precizându-se că de indemnizația stabilită prin Legea ocrotirii sănătăți vor beneficia și tinerii specialiști care și-au făcut studiile prin contract, dacă se vor angaja în baza solicitării ministerului de profil, transmite IPN.
„Tânărul specialist” este absolvent al studiilor postuniversitare de rezidenţiat, al învăţământului profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar medical şi farmaceutic, pe parcursul primilor trei ani de activitate, angajat imediat după absolvire conform repartizării. „Tânăr specialist” este și persoana care exercită independent profesiunea de medic în una dintre formele de organizare a activităţii profesionale prevăzute de Legea ocrotirii sănătății.
Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a amintit că îndemnizația este în mărime de 120 de mii de lei – pentru medici şi farmaciști și 96 de mii de lei – pentru personalul medical și farmaceutic cu studii profesionale. Suma se achită în trei rate egale: după expirarea primei luni de activitate şi ulterior la finele fiecărui an de activitate.
Potrivit datelor MSMPS, doar două treimi din medici sunt implicați în procesul curativ-profilactic. La 10 mii de locuitori revin în medie 27 de medici. În raioane cifrele sunt și mai îngrijorătoare: 2-3 medici la 10 mii de locuitori.