La, 5 iunie 2020, a fost marcată Ziua Mondială a Mediului. Dat fiind situația de urgență în sănătate publică din țară, care nu permite organizarea evenimentelor cu participarea publicului, acestea s-au desfășurat în mediul online.
Astfel, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare au organizat o serie de activități privind necesitatea protecției mediului. La acestea s-au alăturat și angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care zi de zi duc o luptă acerbă cu flăcările care cuprind zeci și sute de hectare de vegetație uscată, fâșii forestiere și chiar păduri. Ei au venit cu un mesaj emoționant într-un filmuleț cât de nemilos poate fi focul atunci când scapă de sub control.
Pompierii și salvatorii IGSU îndeamnă populația să respecte regulile antiincendiare cu scopul prevenirii incendiilor de vegetație. Arderea gunoiului menajer, dar și a vegetației reprezintă un pericol pentru mediu afectând flora și fauna.
În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, focarele se pot extinde pe suprafețe extinse, nimicind animalele sălbatice, dar și spațiile forestiere. Specialiștii atenționează că o flacără poate provoca incendii de proporții și prejudicii impunătoare.
De Ziua Mondială a Mediului angajații IGSU atenționează cetățenii să fie foarte prudenți la utilizarea focului deschis, să nu aprindă iarba și gunoiul menajer pe terenuri agricole, dar și să fie atenți la igienizarea gospodăriilor, iar dacă aleg să se odihnească în spații forestiere sunt rugați să nu aprindă focuri de tabără.
Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2020 în Republica Moldova au fost înregistrate 2839 de incendii de vegetație care au compromis peste 9000 de hectare de teren. În situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze numărul de urgență 112 pentru a evita răspândirea focarelor, care se pot transforma în incendii de proporții. Incendiile distrug biodiversitatea.
Menționăm că de la începutul acestui an, în raionul Ungheni, Direcția Situații Excepționale a intervenit în 198 de cazuri de incendii de vegetație. Dintre acestea 44 în mun. Ungheni, Sculeni-22, Zagarancea-16, Petrești-15, or. Cornești-12, Boghenii Noi-11, Pârlița-8, Mănoilești-7, Bumbăta-6, Buciumeni, s. Cornești și Florițoaia Veche câte 5, cazuri iar în restul localităților câte 1-2 intervenții, a subliniat Valentina Bordeianu, ofițer principal al serviciului prevenție al DSE mun. Ungheni. Pe lângă cazurile înregistrate, au mai fost și altele, unde nu a fost solicitată intervenția pompierilor, focul fiind stins chiar de cetățeni.