În Republica Moldova, incidența totală prin bolile urechii se află la cote sporite. Potrivit statisticilor oficiale, în 2022, incidența la adulți a constituit 63,8 cazuri la 10 mii de locuitori (2021 – 58,6 cazuri la 10 mii de locuitori).Cei mai afectați sunt copiii – 140,7 cazuri la 10 mii locuitori, comparativ cu anul 2021, când erau 100 cazuri la 10 mii de locuitori). Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale a auzului, marcată anul pe 3 martie, transmite IPN.
Cauzele pierderii auzului pot fi diferite în funcție de vârstă. În perioada intrauterină, aceasta ar putea fi provocată de factorii ereditari, dar și de infecțiile intrauterine, precum rubeola sau citomegalovirusul. În perioada perinatală, factorii determinanți ar putea fi greutatea mică la naștere, icterul sever sau asfixia la naștere. În copilărie sau adolescență, pierderea auzului ar putea fi provocată de infecțiile cronice ale urechii, meningită sau altele. La vârsta adultă, ar putea fi vorba de fumat, traume ale urechii sau ale capului, zgomotul puternic sau administrarea medicamentelor toxice pentru ureche, carențele nutritive sau pierderea genetică și progresivă a auzului.
ANSP atenționează că o parte dintre cauzele care provoacă pierderea auzului pot fi evitate prin strategii de sănătate publică și intervenții clinice implementate pe parcursul vieții. Se recomandă imunizarea, bunele practici de îngrijire neonatală și a sănătății materne, precum și identificarea și gestionarea afecțiunilor comune ale urechii. Mai sunt indicate programe de protecție a auzului la locul de muncă în cazul expunerii la zgomot și la substanțe chimice, strategii de „ascultare în siguranță” pentru reducerea expunerii la sunete puternice, dar și utilizarea rațională a medicamentelor pentru prevenirea hipoacuziei ototoxice.
În cazul în care nu este abordată, pierderea auzului poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale vieții, cum ar fi comunicare, dezvoltarea limbajului și a vorbirii la copii, cunoaștere, educație, angajare, sănătate mintală, dar și relațiile interpersonale.
Potrivit ANSP, la nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni trăiesc cu pierdere a auzului. Aproape 50% dintre adolescenții și adulții tineri (12-35 de ani), adică 1,1 miliarde de tineri, sunt expuși riscului de pierdere a auzului din cauza expunerii prelungite la sunete puternice, prin ascultarea muzicii pe smartphone-uri și playere audio, sau la concerte și cluburi muzicale.