Este vorba de cererea locuitorilor satului Costuleni, ai căror copii studiază în liceele orașului Ungheni, care constă în transferarea începutului orelor de la 08.00 la 08.30. Scrisoarea sătenilor a fost publicată în ultimul număr al ziarului „Unghiul”.
Potrivit Lidiei Prepeliță, directoare adjunctă a liceului „Ion Creangă”, au citit această scrisoare în ziar și, apropo, aici învață doar 4 elevi din acest sat. Anterior, când la liceu studiau și elevi de la Măcărești, s-a mutat începutul lecțiilor cu o jumătate de oră mai târziu, dar copiii oricum întârziau. Acum s-a deschis liceul la Măcărești și se presupune că nu are niciun sens să amâne începutul orelor, în plus, părinții elevilor din Ungheni sunt împotrivă, deoarece majoritatea absolută încep munca la ora 08.00 și nu are niciun rost să-și lase copiii acasă.
Potrivit directorului liceului „Mihai Eminescu”, Petru Langa, la începutul anului școlar, consiliul administrativ a hotărât să nu schimbe ora începerii lecțiilor, mai ales că acum pot decide singuri această problemă. În plus, nu au existat nici propuneri, nici cereri, nici revendicări ale părinților elevilor din alte localități, doar la liceu învață nu numai copii din Costuleni, inclusiv în clasele primare. În același timp, studiile liceale nu sunt obligatorii, ci benevole și elevii pot învăța la orice instituție de învățământ. Dacă din Costuleni este dificil să ajungă la Ungheni, se pot duce la liceul din Măcărești. Bineînțeles, dacă copiii ar fi fost aduși în mod organizat din sat la liceu, atunci s-ar fi putut vorbi despre o oră mai potrivită pentru ei. Însă experiența din trecut arată că ora cea mai acceptabilă pentru a începe cursurile este 08.00. „Oamenii au dreptul să-și exprime opiniile, dar ar fi mai bine dacă ne-ar contacta mai întâi. În cazul în care problema nu este rezolvată pe loc, pot merge mai departe”, a spus interlocutorul la final.
Iulia Pancu, șefa Direcției Educație a raionului Ungheni, a declarat că nu pot începe cursurile mai târziu, cu atât mai mult din cauza câtorva elevi. Dacă se transferă cu jumătate de oră, se vor termina foarte târziu. Dânsa a sugerat ca elevii să trăiască la cămin ca să nu se trezească devreme. Desigur, trebuie să plătească pentru cazare, dar cu cât costă mai ieftin călătoria din sat la Ungheni și înapoi?
Apropo, după cum a remarcat directorul Centrului Educațional Ungheni, Sergiu Gulca, locuri la cămin sunt, iar cazarea costă 420 lei pe lună.