De luni, 29 noiembrie, în Republica Moldova începe imunizarea anti-COVID-19 cu a treia doză de vaccin, a anunțat miercuri Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Responsabilul de la MS a precizat că doza suplimentară se va aplica persoanelor cu imunitate compromisă, cu HIV/SIDA, cu sau fără tratament antiretroviral, pacienților oncologici și celor post-transplant de organe, persoanelor care suferă de boli congenitale. Doza suplimentară se va administra de la 28 de zile până la 3 luni de la doza a doua de vaccin, doar la recomandarea medicului, a specificat Svetlana Nicolăescu.
De luni, 29 noiembrie, doza booster va fi administrată și angajaților din medicină, educație, asistențior sociali comunitari, farmaciștilor, medicilor rezidenți, angajaților din centrele de plasament, dar și altor salariați din serviciile sociale. Doza booster va fi administrată peste cel puțin 6 luni de la a doua doză de vaccin, iar în cazul serului Johnson&Johnson – peste 2 luni. Doza booster se poate face cu același vaccin, ca primele două doze, dar se acceptă și schema încrucișată. De exemplu, dacă primele două doze au fost AstraZeneca, doza booster poate fi tot AstraZeneca, dar e posibiă și administrarea serului Pfizer sau Moderna, a detaliat secretarul de stat de la Ministerul Sănătății.
Potrivit Svetlanei Nicolăescu, aplicarea celei de-a treia doze nu va influența calitatea certificatului de vaccinare. Persoanele care au fost imunizate cu primele două doze peste hotare trebuie să încarce certificatul de vaccinare în Registrul național de imunizare anti-COVID-19 al Republicii Moldova.
Date ale Ministerului Sănătății arată că în ultima săptămână au fost înregistrate 5391 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, cu peste 20% mai puține decât în săptămâna precedentă.