Odată cu încălzirea timpului şi demararea activităţilor de curăţare a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, în livezi şi vii, se înregistrează și incendii. Conform declarațiilor lui Mihai Strat, șeful Serviciului Prevenție în cadrul Direcției Situații Excepționale, municipiul Ungheni, de la an la an numărul de astfel de incendii e tot mai mare. Doar pe parcursul lunilor ianuarie – februarie 2022 din cauza nepăsării și neatenției cetățenilor angajatii DSE mun. Ungheni au intervenit în peste 25 cazuri în urma cărora au fost distruse flora și fauna de pe aproximativ 70 ha de terenuri, iar din bugetul statului fiind cheltuite sume impunătoare pentru lichidarea incendiilor. „De la începutul anului 2022 în urma intervențiilor la stingerea de vegetație uscată au fost parcurși 833 km și utilizați 123 litri de combustibil, ceea ce este foarte mult”, ne precizează șeful Serviciului Prevenție în cadrul Direcției Situații Excepționale, municipiul Ungheni.
În continuare Mihai Strat menționează că una dintre cauzele principale ale incendiilor e arderea necorespunzătoare a resturilor după ce s-a curățat terenurile. „La majoritatea incendiilor înregistrate în anii anteriori cauza a fost nesupravegherea focurilor. De asemenea, o alta cauză frecventă a reprezentat-o aprinderea focurilor pe timp de vânt ori în apropierea pădurilor, locuinţelor sau a furajelor” a mai subliniat interlocutorul nostru.
Reguli și recomandări pentru a le evita
În vederea reducerii numărului de incendii de vegetaţie uscată pe parcursul anului, DSE mun Ungheni reaminteşte cetățenilor măsurile care trebuie respectate în aceasta perioadă a anului: se interzice utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt; arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii; după arderea completă, resturile vegetale vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse; asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, mături etc.) pentru cazul în care focul scăpa de sub control; utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare; aceste activităţi nu vor fi efectuate pe timp de vânt şi la lăsarea întunericului; luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul, în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
DSE municipiul Ungheni a înregistrat în anul 2020 – 261 cazuri, 2021 – 68 cazuri, si 2022 – deja 25 cazuri.