Numărul incendiilor de vegetație continuă să crească de la o lună la alta. De la 19 cazuri înregistrate în luna ianuarie, până la 23 de cazuri înregistrare în luna februarie. Într-o singură săptămână a acestei luni au fost înregistrate 12 cazuri în Bumbăta, Zagarancea, Semeni, Ungheni, Medeleni, Teșcureni, Florești, Blîndești și Alexeevca, unde pompierii s-au luptat mai mult de 3 ore cu flăcările.
Potrivit ofiţerului principal al serviciului prevenţie a DSE mun. Ungheni, căpitan al serviciului intern Valentina Bordianu, pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi agenţii economici sunt atenționați asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare. „În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc.”, comunică aceasta.
Pentru prevenire și totodată pedepsirea celor care încalcă legea, angajații Inspectoratului de Poliție Ungheni, a Direcției Situații Excepționale, a ÎS „Silva Centru și a Inspecţiei pentru Protecția Mediului au desfășurat un raid în comunele Costuleni, Sculeni și Pârlița. Conform declarației făcute de Mihail Gorenco, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Ungheni, au fost întocmite 11 procese-verbale, conform articolului 154 al. 1 din Codul Contravențional al R.M cu amenzi în valoare de 600 de lei. „Astfel de raiduri vor avea loc lunar în toate comunele raionului. În paralel ne propunem să organizăm o întâlnire cu primarii și să-i informăm cu privire la organizarea unui transport pentru colectarea vegetației uscate, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să le dea foc. Ei trebuie să stabilească un grafic și un loc de colectare a acestor deșeuri, ca ulterior să fie ridicate. Anul trecut au fost amendate 15 primării, pentru că nu au evacuat la timp deșeurile. În acest mod dorim să responsabilizăm autoritățile publice locale și cetățenii,” a declarat dânsul.
În același timp în una din comunele cu cel mai mare număr de incendii de vegetație din ultima perioadă, comuna Zagarancea, primarul Vasile Gaviuc a luat deja inițiativă. Împreună cu persoanele care primesc prestații sociale, care execută munca neremunerată în folosul comunității au efectuat lucrări de curățenie la cimitirul din satul Semeni; la stadionul sătesc din Semeni; pe strada principală din satul Zagarancea; pe teritoriul sălii de sport din Semeni; pe teritoriul școlii din Semeni, iar pe viitor urmează efectuarea curățenii în cimitirele din Zagarancea și Elizavetovca și în alte locuri publice din sat, precum și lichidarea gunoiștilor neautorizate.