Zeci de hectare de vegetație, de cele mai multe ori fiind pășuni sau fâșii forestiere, sunt an de an pradă a flăcărilor. Potrivit lui Vladimir Gârbea, specialist principal în secția protecție împotriva incendiilor în cadrul Direcției Situații Excepționale, doar în acest an, din momentul când s-a dezăpezit, pompierii au intervenit la stingerea a peste 160 de focare. „E o cifră foarte mare dacă facem o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În 2018 am stins 34 de incendii de vegetație”, a specificat acesta.
Cauze ale acestora ar fi multe, cele mai importante însă rămân a fi în top, conform specialistului, folosirea neglijentă a focului de către oameni și crearea de suprafețe agricole prin ardere sau de îmbunătățire a păşunilor. Apoi urmează țigările nestinse și aruncate la întâmplare. Consecințele incendiilor de vegetație sunt deosebit de grave, în special când acestea sunt întreținute și de vântul puternic, care adesea în acest sezon este și uscat. „Și în seara zilei de 24 martie în cartierul Ungheni-Deal, în apropiere de ferma de cai, pompierii au fost alertați. Aici au ars rămășițele de vegetație pe 5 hectare de teren, care se aflau în imediata apropiere a caselor de locuit”, a exemplificat salvatorul.
Pe lângă acestea mai sunt și cele de ordin ecologic, pe care nu le putem neglija. Vadim Dadus, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Ungheni, ne-a enumerat câteva: odată cu arderea resturilor vegetale se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului, are loc poluarea aerului prin emisia monoxidului de carbon şi altor substanţe dăunătoare, care prezintă pericol pentru sănătate şi mediu, se sărăceşte solul în materie organică, se evaporă apa din stratul superficial al solului.
Ce pedeapsă riscă cei vinovați? Dânsul ne spune, conform Codului Contravenţional al R. Moldova, art. 115 alin. (3), arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale (1 unitate convențională = 50 lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.