Au mai rămas zile numărate până la Paște, iar această perioadă este considerată una din cele favorabile pentru crescătorii de ovine, însă nu și în acest an. În aceeași perioadă a anului trecut în hala de carne a pieței centrale îți era aproape imposibil să te strecori dintr-un capăt în altul a sălii, din cauza îmbulzelii la mesele cu carne de miel. Sute de miei erau vânduți într-o singură zi de piață. Iar vânzarea acestora începea cu câteva săptămâni înainte de Paște.
În contextul situației de urgență în care ne aflăm, Piața Centrală a fost nevoită să-și sisteze activitatea, iar odată cu aceasta zeci de crescători de ovine au rămas cu mieii nevânduți în lipsa unei piețe de desfacere. Pentru mulți dintre ei, anul 2020 va fi cel mai probabil un an dezamăgitor, cu câștiguri mici. Am încercat să luăm legătura cu câțiva din aceștia, să-i întrebăm despre cum și-au realizat carnea în această perioadă grea. Răspunsul a venit după câteva momente de liniște.
Statul rămâne ultima speranță
„Anul trecut, am vândut în jur de 80-90 de miei. Anul acesta rămânem la mila Domnului, nu știm ce va fi. Vom rămâne cu miei, nevânduți. Oamenii îi vor tineri, fragezi, trebuia să începem tăiatul cu multe săptămâni înainte, însă în lipsa pieței, unde să-i vindem nu avem ce face cu ei. Mai avem cunoscuți, lumea din sat, care probabil că vor veni să cumpere de acasă, dar nu sunt așa mulți și în plus oamenii nici nu prea au bani în perioada asta. La piață era altceva, lumea cumpăra ceea ce vedea. Poate că nici nu avea în plan, dar, văzând că cumpăra unul, altul, luau și ei. Anul acesta însă vor căuta doar acei care țin neapărat la tradiție. Și chiar dacă aveam cumpărători fideli, nu o să vină ei să cumpere de la mine, dacă ei locuiesc, de exemplu, tocmai în Cornești. Cu siguranță că vor căuta undeva mai aproape sau se vor abține în acest an de la tradiție”, a mărturisit Eugenia Bejenaru, sperând totuși că poate statul se va gândi și la acest sector și va veni cumva în ajutorul crescătorilor de ovine. Până la moment despre vreun oarecare suport pentru fermieri nu s-a anunțat nimic.
S-au resemnat cu pierderea și au recurs la un gest creștinesc
O altă stână – aceleași probleme. Familia Ciobanu deține o fermă cu 140 de capete de ovine. În anii buni în această perioadă, ei își făceau economiile ca să procurare furaje pentru întregul an, rezerve ce îi costau circa 100 mii lei. Anul acesta însă proprietarii stânii se tem că nu vor avea de pe ce cumpăra cele 3000 de baloturi de nutreț, 10 tone de grâu și 40 de tone de reziduuri de floarea-soarelui. „Anul acesta am prins o singură zi de piață, după care a fost declarată starea de urgență. La noi toate procedurile sunt legate una de alta. Mieii trebuiau tăiați, căci dacă nu îi tăiam nu puteam face cheagul, care ne este necesar pentru brânză.
Neavând unde-i vinde am apelat la un gest creștinesc, și am oferit în jur de 35 de miei bătrânilor din comunitate și celor care aveau nevoie de alimente. Am mai donat și din produsele lactate, celor care au rămas fără rezerve de mâncare. Este o perioadă grea pentru toți și nu putem să nu ne gândim la cei mai nevoiași ca noi. O parte din miei am rezervat-o pentru medicii din Ungheni, ne gândim să le oferim în preajma sărbătorilor, iar ceilalți îi vom lăsa să crească”, ne-a povestit Galina Ciobanu. Cât despre vânzarea mieilor, dânsa spune că a vândut doar celor care o cunoșteau și s-au adresat, însă foarte puțini, mediul online nu-i inspiră încredere. „Noi și așa anul acesta vom ieși în minus, nu aș risca să plasez anunțuri în mediul online. Risc să mă trezesc cu Inspecția Fiscală sau Direcția pentru Siguranța Alimentelor. O amendă în această perioadă critică ar fi o lovitură și mai grea”, a spus femeia, remarcând printre altele că statul ar fi în stare mai degrabă să-i încurce decât să-i ajute.
Pe de altă parte, șeful Direcției raionale pentru siguranța alimentelor, Valeriu Echim, susține, că chiar dacă în acest an mieii care se vor vinde nu vor fi supuși analizelor, cumpărătorii nu riscă. „Carnea de miel este un produs național, tradi-țional, având în vedere că el este sacrificat de mic, acesta nu reușește să prindă careva boli. Din experiența mea, până acum încă nu a fost depistat niciodată carne de miel infectată. Desigur că siguranța produsului ține și de condițiile de sacrificare. Eu personal recomand consumatorilor să analizeze mai întâi profilul vânzătorilor, cât de îngrijit este, dacă respectă normele de igienă. Dacă persoana dată nu le inspiră siguranță, mai bine nici să nu procure”, a conchis specialistul.