La, 25 august 2023 a avut loc ceremonia oficială dedicată inaugurării Punctelor de operare terestră SMURD a Unităților salvatori și pompieri din Ungheni și Cantemir. Punctele de operare sunt construite în cadrul proiectului transfrontalier SMURD-2, implementat în cadrul Programului Operațional Comun al UE România – Republica Moldova 2014-2020, trasmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne.
La eveniment a participat ministrul afacerilor interne, domnul Adrian Efros, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel Alexandru Oprea, șeful Direcție Proiect cu Finanțare Externă – Asistent Manager în cadrul proiectului SMURD-2, domnul Alin Maghear, atașat de interne al Ambasadei României în Republica Moldova.
În discursul său șeful Inspectoratului, colonel Alexandru Oprea a declarat că proiectul SMURD-2 implementat cu susținirea financiară din partea Uniunii Europene, dar și datorită colaborării strânse între cei 6 parteneri ai proiectului consolidează capacitățile de intervenție în zona transfrontalieră, dar și în cazul realizării misiunilor internaționale. Potrivit oficialului, autospecialele de intervenție, echipamentul specializat, programele soft, construcția heliporturilor, dar și a puctelor de operare, precum și instruiriile organizate pentru serviciile de urgență din Republica Moldova și România în cadrul programului, sunt încă un pas spre aderare țării noastre la Mecanismul Protecției Civile a Uniunii Europene, iar tehnica și echipamentele deja sunt utilizate de efectivul IGSU în misiuni zilnice, dar și în misiuni internaționale.
Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros a subliniat că realizarea proiectului asigură condiții mai bune de trai ai cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea ministrul a mulțumit partenerii proiectului pentru crearea unui sistem durabil de intervenții în cazul situațiilor excepționale pentru ambele maluri a Prutului, care funcționează conform standardelor europene.
După finalizarea ceremoniei, oficialii au vizitat și inspectat încăperile edificiului punctului de operare terestră SMURD a Unității salvatori și pompieri din Ungheni, dar și au participat la un exercițiu demonstrativ cu aplicarea tehnicii și echipamentului din dotare. În cadrul aplicațiilor au fost simulate mai multe situații de urgență cum ar fi descarcerarea victimelor în urma accidentului rutier cu acordarea primului ajutor medical de echipele Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare, precum și salvarea persoanelor de la înălțime.
Totodată, în cadrul evenimentului au fost organizate ateliere de instruire privind acordarea primului ajutor medical și psihologic în situații excepționale, cu participarea a peste 20 copii din cadrul liceelor din municipiul Ungheni. La finalul activităților elevii au primit mici cadouri pentru participarea și implicarea activă în atelierele interactive.
Sediile Punctelor de operare terestră SMURD a Unității salvatori și pompieri Ungheni și a Unității salvatori și pompieri Cantemir au fost construite la cele mai înalte standardele europene. Acestea dispun de birouri administrative, dormitoare, boxe de păstrare a tehnicii de intervenție, spații tehnice, dar și spălătorii pentru autospecialele SMURD.
Punctelor de operare terestră SMURD din Republica Moldova au fost dotate cu echipament specializat și autospeciale de intervenție, necesare pentru realizarea eficientă a misiunilor SMURD pe teritoriul țării noastre, dar și pentru intervenții comune în zona de frontieră. Astfel au fost achiziționate 14 unități de autospeciale de intervenție pentru misiuni specifice, printre care 10 ambulanțe și 4 autospeciale pentru prim ajutor, îngrijiri medicale de urgență și descarcerare, pentru intervenție în accidente colective și salvare în zonele urbane. Mai mult, pentru comunicarea eficientă cu echipele implicate în realizarea misiunilor au fost achiziționate echipamente de comunicații radio.
Construcția Punctelor de operare terestră SMURD a Unităților salvatori și pompieri din Ungheni și Cantemir a fost finanțată de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.
Perioada de implementare a proiectului este 28.06.2019 – 27.09.2023. Bugetul total al proiectului este în valoare de 10.026.409,71 euro.
Obiectivul general al proiectului este creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste, inclusiv SMURD, în zona transfrontalieră.
Totodată, proiectul prevede construcția a patru heliporturi pentru elicoptere SMURD în preajma a patru spitale din municipiile Chișinău, Bălți și Cahul, construcția a doua Unități de Primiri Urgențe la Chișinău și Bălți, dar și organizarea exercițiilor comune pentru serviciile de urgență din România și Republica Moldova.