La 5 iulie, Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Ungheni a găzduit evenimentul solemn de inaugurare a expoziției foto-documentare intitulată „Deportările – calvarul familiilor unghenene”.
Inițiativa de a organiza un asemenea eveniment aparține Asociației Istoricilor (AI) „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, marcând astfel 74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor din 5-6 iulie 1949. Expoziția este dedicată victimelor deportărilor regimului stalinist.
Evenimentul a fost onorat de prezența consulului general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a conf. univ. dr. Octavian Țîcu, istoric, a reprezentantei Agenției Naționale a Arhivelor, Maria Gogu, a directorului Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Ungheni Vasile Iucal, a directorului Muzeului de Istorie Militară din Chișinău, Sergiu Catarga, a istoricului-muzeograf, Iurie Cujbă. O prezență deosebită a fost cea a deportaților (20-25), membrii familie ai acestora, profesori și elevi.
Corneliu Prepeliță, președintele AI „Nicolae Iorga” a prezentat informații inedite despre tragediile familiilor din raionul Ungheni care au fost deportate în perioada respectivă. „Expoziția cuprinde 10 planșe fotografice, care reflectă documente din dosarele celor deportați, dar și fotografii a oamenilor în ținuturile Siberiei. Totodată, în cadrul evenimentului am vorbit despre câteva cazuri care prezintă niște informații inedite. Spre exemplu, familia Grosu din Costuleni a fost deportată pentru faptul că, capul familiei a dat jos flagul URSS de pe clădirea selsovetului”, a specificat Corneliu Prepeliță.
Aceeași sursă ne mai menționează că la eveniment deportații, dar și urmașii lor, au prezentat mărturii și au evocat amintiri. A mai fost proiectat un segment din filmul documentar „Expedițiile Memoriei”, proiect realizat de către o echipă de istorici din Moldova în ținuturile unde au fost deportați moldoveni.
Corneliu Prepeliță ne-a mai declarat că expoziția va fi vernisată în mai multe instituții din orașul și raionul Ungheni. „Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni până la 15 august, iar pe 5 septembrie aceasta va fi expusă și la LT „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni. Sperăm foarte mult să ajungem în cât mai multe instituții, în cât mai multe localități, pentru că oamenii trebuie să-și cunoască istoria, chiar dacă aceasta este o pagină neagră”, a mai menționat Corneliu Prepeliță.
În cadrul expoziției, a fost prezentat și volumul „Deportările – calvarul familiilor unghenene”, semnat de Corneliu Prepeliță.
În finalul evenimentului, participanții au depus flori la „Troița Martirilor Neamului Românesc” din orașul Ungheni, aducând astfel un omagiu victimelor deportărilor.
Omagiu pentru victimele deportărilor au adus și membrii AI „Nicolae Iorga”, care au mers în câteva localități (Romanovca, Sinești, Petrești, Hîrcești) din raionul Ungheni și-au depus flori la monumentele ridicate în memoria deportaților.
Aici trebuie să subliniem faptul că în cadrul evenimentului de lansare a expoziției deportații și membrii familiilor acestora au reiterat dorința de a fi ridicat un asemenea monument și în orașul Ungheni.
Pentru a cunoaște cât mai multă lume despre deportări istoricul, Corneliu Prepeliță, a mai propus ca în fiecare primărie să existe câte una sau două planșe de acest fel.