Această istorie despre care ne-a povestit o interlocutoare telefonică, locuitoare a Ungheniului, are deja 4 ani. Nepotul ei, căruia i-a înlocuit mama și tatăl, a împlinit atunci 18 ani și băiatul a cerut 100 de lei pentru a sărbători acest eveniment cu prietenii. Dar deoarece ambii supraviețuiau cu pensia ei mică, este clar că ea a refuzat. Însă s-au găsit oameni „buni” care l-au sfătuit să recurgă la ajutorul unuia dintre operatorii de telefonie mobilă.
Bunica spune că nepotul său, care nu lucra nicăieri și care tocmai împlinise 18 ani, ar fi obținut un împrumut, deși, probabil, a cumpărat un produs scump. Este greu de spus ce i-a revenit lui din suma de 6000 de lei, deoarece ar fi profitat de credit acea persoană „bună” care l-a pus la cale, mai mult ca atât, a promis că va plăti această sumă. Gurile rele spun că aceasta ar fi metoda lui de a câștiga bani.
Au trecut patru ani, nepotul s-a maturizat, și-a făcut datoria față de Patrie, iar datoria sa bănească acum ar constitui deja 9000 de lei. Executorii judecătorești bat la ușă, iar bunica este în panică. Cum așa, doar au depus o cerere la poliție, dosar nu s-a intentat pe motivul împăcării părților, cel care a făcut ca femeia și nepotul ei să apară pe lista debitorilor a scris o recipisă că va returna banii?
Răspunsul la întrebarea cum să nu nimerești într-o astfel de situație este simplu: înainte de a te condamna la robie financiară n-ar strica să te gândești dacă ești în stare să ieși din ea singur. Dar există și alte întrebări: de ce i s-a dat băietanului de ieri, care nu avea loc de muncă, un produs scump în rate? A fost el întrebat despre asta, sau cel mai important este să ia împrumutul având cu sine doar buletinul de identitate? Se pare că e nevoie de un garant sau acesta a fost persoana cea bună și ea a jucat un rol decisiv? De ce, atunci, executorii bat la ușa apartamentului bunicii speriate, care trebuie să dea pensia pe șase luni pentru a plăti datoriile, cu ce să trăiască în această perioadă? Dar cui îi pasă, cum de nu i-a îngrijorat cine ia marfa în rate?
Vorbim despre acest caz cu executorul judecătoresc Anatolie Ursu. El a explicat că există o hotărâre judecătorească pe care trebuie să o execute. Bunica a venit la ei, dar nu o pot ajuta. Operatorul ar intenționa să depună o cerere de încasare în temeiul articolului 24 din Codul de Executare al RM a dobânzilor, penalităților și altor sume rezultate din întârzierea execuției, luând în considerare nivelul inflației.
„Am vorbit cu acest tânăr, el a spus că a luat și i s-ar fi promis să-l ajute cu plata. Cum se acordă astfel de împrumuturi trebuie de întrebat la companie, cu atât mai mult cu cât au o atitudine serioasă.Dar nu trebuie să uităm că suntem, în primul rând, oameni, și pentru noi toți există o singură Judecată. I-am explicat acestui băiat că trebuie să găsească o posibilitate de a rambursa datoria principală, astfel încât compania să nu își exercite dreptul pe care îl prevede articolul 24 al CE”, spune executorul.
Unica consolare este că nu au dreptul să-i sechestreze averea bunicii de suma specificată – ea nu a luat împrumut, iar tânărul nu are nimic la suflet. Însă în asemenea cazuri executorii judecătorești au dreptul de a recurge la alte măsuri – articolul 320 din Codul penal care prevede că neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărârii instanţei de judecată, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea sancţiunii contravenţionale, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 650 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani. Dar nu înseamnă că astfel datoria va fi rambursată, nu, ea va rămâne, iar aceasta este o pedeapsă pentru neexecutarea hotărârii judecătorești. Potrivit executorului, acum tânărul lucrează, primește salariu, lasă să vorbească cu patronul ca să transfere bani. Termenul-limită este până la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lui decembrie, în această perioadă trebuie să fie luate toate măsurile pentru a rambursa datoria de bază. „Suntem oameni, este una când o persoană nu vrea și altceva atunci când nu poate. Mai mult decât atât, el i-a transmis banii altei persoane. Lasă-l să se adreseze la poliție, la procuratură”, a sugerat interlocutorul.
Potrivit lui Igor Vrănescu, șeful Inspectoratului de Poliție Ungheni, bunica a fost la audiență și investigația a fost reluată, decizia va fi adusă la cunoștința femeii. Tinerii, când iau credite, nu se gândesc și doar dacă nimeresc în situații asemănătoare încep a analiza. Interlocutorul a menționat: „Mi-i milă de bunică. Ea se neliniștește și se îngrijorează mai mult decât nepotul”.
Sperăm că chestiunea va fi rezolvată în favoarea bunicii și a nepotului ei nechibzuit. Numai acel „garant” de nu ar achita datoria pe seama alcuiva care va dori să-și sărbătorească cei 18 ani împliniți.