Pentru ea, verbul „a croșeta” înseamnă artă și pasiune, iar prin câteva mișcări de croșetă crează niște papucei minunați, cei mai solicitați la moment, nemaivorbind de culorile acestora, zici că sunt în ton cu primăvara de afară. Astăzi facem cunoștință cu Ina Zdrobov, care deși este abia la început de drum în ale croșetatului, se dedică și realizează niște lucrări deosebite, atât pentru pici, cât și pentru mămicile acestora.
— Pe scurt, despre tine, familie, copii?
— Mă numesc Ina Zdrobov, sunt originară din satul Costuleni, raionul Ungheni. Despre mine aș putea spune că sunt o persoană ambițioasă, curajoasă și împlinită, având un soț grijuliu și 3 copii minunați, care ne încununează familia. Loredana, fiica mai mare, este studentă la facultatea de Finanțe din București, fiind totodată pasionată și de pictură. Fiul Cristi, elev în clasa a VIII-a, iubește muzica și studiază pianul la Școala Muzicală din Ungheni, iar cea mică Ilinca, de doar 4 anișori, este cea de-a treia comoară a noastră.
— Cum ți-ai descoperit această pasiune?
— Pasiunea pentru croșetat a fost descoperită în familie de către fiica Lori, care prima se îndrăgostise de aceste fire, creând prima sa gentuță handmade. Nu aveam cum să nu mă molipsesc și eu de asemenea creații deosebite. Treptat am început să diversificăm produsele din aceste benzi textile. Fiind acasă cu fetița cea mică, pe timp de pandemie, am făcut cursuri online de croșetat papucei de casă, atât pentru copii, cât și pentru maturi. Și din acel moment a început a se depăna firul de ață.
— Când ai creat prima lucrare și care a fost aceasta?
— Prima mea lucrare am creat-o nu demult, la începutul anului 2021, modelul de papuci de cameră mamă-fiică, în nuanța kaki. Totul a început cu atâta entuziasm, încât nu las să treacă nici o zi fără să pun mâna pe ață și croșetă. De mult timp îmi căutam un hobby pentru suflet și iată că aici m-am regăsit și chiar tind să se transforme într-o mică afacere de familie. E atât de plăcut să faci ceea ce îți place!
— Cum reacționează oamenii la lucrările tale, le place ceea ce văd?
— Postând lucrările mele pe mai multe rețele de socializare, am observat că acestea au avut un impact destul de mare, oamenii apreciază lucrul manual. Ei mi-au transmis aprecieri și încurajări, care m-au motivat și mai mult. De altfel, am avut și primele comenzi cu prilejul sărbătorilor de primăvară. Fiecare lucrare este personalizată în funcție de preferințele și mărimile clientului. În general, clienții, dar și persoanele dragi din viața mea, cărora le-am oferit aceste creații, rămân plăcut surprinși.
— Împletești și din fire de lână?
— Momentan nu folosesc lână, croșetez doar din fire naturale Bobilon-100% coton, care sunt delicate prin textură și care oferă piciorului un efect ușor de masaj.
— În afara de croșetat, ce îți place să faci în timpul liber, bineînțeles dacă dispui de el?
— Am fost pasionată întotdeauna de citit, iubesc florile, modul de viață sănătos și să mă preocup de educația copiilor.
— Cât timp îți ia ca să duci la bun sfârșit o lucrare?
— Daca lucrez intens, o pot finisa și într-o zi. Mai depinde puțin și de mărime și model.
— Dacă ai descrie pasiunea ta ca pe o persoană, cum ar fi aceasta?
— Pentru mine această pasiune este una de suflet, ce îmi inspiră creativitate, la fel ca o persoană apropiată, care mă motivează și mai mult.
— Ce vis ai legat de pasiunea ta?
— În viitor îmi propun să devin mai cunoscută pe piață, să particip la diferite târguri și chiar să îmi deschid propriul atelier.
— Am văzut pe pagina ta de facebook multe modele. De unde te inspiri?
— Da, am început să tricotez diverse modele. Mă inspir și de la alte meșterite, chiar colaborez cu unele și de peste hotare. Dar la multe detalii, eu aleg după gust și improvizație.
— Cât e muncă și cât e pasiune în ceea ce faci?
— Pasiunea s-a transformat în muncă, însă mai mult o fac pentru plăcere, fiind un proces de relaxare, de eliberare a stresului și dezvoltării abilităților motorii fine.
— De unde cumperi frumoasele culori cu care lucrezi?
— Materialele necesare de care mă folosesc și pe care le utilizez în croșetarea modelelor, le achiziționez din magazinele autohtone.
— Ai și vânzări din ceea ce ai confecționat până acum?
— Da, recent am avut primele comenzi pentru sărbătorile de primăvară!
— La ce preț ajunge un set de papucei mamă-fiică, dar o singură pereche de papucei?
— Pentru copii, prețurile pornesc de la 200 lei, însă variază între ele în funcție de mărime, model, accesorii suplimentare.
— În afară de papucei, ai încercat să confecționezi și altceva?
— Momentan am început să tricotez și coșulețe pentru accesorii, ghiveci. Dar mai am și alte idei pentru viitor.
— Cum îți planifici agenda, astfel încât să reușești să ai grijă de copii, familie, dar și de lucrul manual?
— Timpul îl gestionez altfel de când am început să am această ocupație, dar nu am un program bine stabilit. Toate le reușești dacă depui dragoste și efort. Iar motto-ul după care mă ghidez este: „Lucrurile mărețe se obțin încet. Dar nu obții nimic dacă stai pe loc!” ( Zig Ziglar).