Astfel de stații vor fi și în alte 19 instituții medicale din țară
20 stații de producere a oxigenului medical vor fi instalate în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, datorită proiectului Băncii Mondiale: „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”. Trei stații de oxigen, cu o capacitate de 16,8 m³/h, deja au fost instalate, în cadrul Spitalului Raional Hâncești, Criuleni și Spitalul Cancelariei de Stat, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale (MSMPS), pe lângă cele trei menţionate, şi spitalele raionale din Cahul, Căușeni, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Florești, Comrat, Anenii Noi, Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” şi Spitalul Clinic Municipal Nr.1 vor beneficia de stații de oxigen. Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină de Urgență, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arh. Mihail”, Institutul Mamei și Copilului vor beneficia de stații de oxigen cu o capacitate de 54,5 m³/h.
Oxigenoterapia este importantă în tratamentul pacienților cu insuficiență respiratorie cauzată de COVID-19, care necesită un suport de oxigen imediat pentru a putea susține funcțiile vitale ale organismului. Datorită instalațiilor de producere a oxigenului medical, instituțiile medicale vor putea face față tratamentului pacienților cu forme grave și medii de COVID-19.
Pentru asigurarea instituțiilor medicale cu dispozitive medicale pentru oxigenoterapie, până în prezent au fost achiziționate 92 de ventilatoare și 400 de concentratoare de oxigen, în cadrul proiectului Băncii Mondiale. În următoarea perioadă, urmează să fie achiziționate alte 200 de ventilatoare.