Statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din fața sediului Direcției Regionale Vest a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care la moment stă învelită în peliculă, este realizată din piatră de Cosăuți, înălțimea ei fiind de 2 metri, și este amplasată pe o platformă cu dimensiunea de 2,00×2,00 metri, iar soclul are o înălțime de 1,5 metri.
Ideea instalării unui astfel de monument aparține polițiștilor de frontieră și a fost susținută și de către veteranii acestui serviciu.
Inițiatorii ne mai spun că la baza deciziei de a instala o statuie a domnitorului a stat și faptul că în Ungheni nu este niciun monument de acest tip. Acest lucru i-a mobilizat la maxim pe angajații de aici pentru edificarea lui, cu atât mai mult că și direcția și-a mutat sediul într-un edificiu nou, aproape în centrul municipiului Ungheni.
Costul lucrării, inclusiv toată amenajarea teritoriului aferent, este de 108705 lei. Potrivit lui Andrei Slivinschi, șeful Direcției Regionale Vest, aceste costuri sunt acoperite din mijloacele financiare ale direcției menționate, dar și din donațiile angajaților activi, veteranilor și din sponsorizări.
Aceeași sursă ne mai comunică că autorul lucrării este Serghei Crijanovschi, un cunoscut sculptor în piatră, el fiind și cel care a realizat statuia unui polițist de frontieră împreună cu un câine-lup din fața sediului Direcției Regionale EST de la Ștefan Vodă.
Se spune că statuia va fi instalată, dar, de fapt, ea există deja
Deși, cum specificam mai sus, statuia deja este instalată și învelită într-o peliculă gata să fie dezvelită, în răspunsul celor de la Direcția Regională Vest, ca urmare a solicitării noastre, prin care ceream mai multe detalii despre acest monument de interes public, printre care și faptul dacă are avizul Consiliului Naţional pentru Monumente de For Public, este indicat că acesta va fi instalat în baza unui proiect de edificare avizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul consiliului sus menționat. Cred că ați sesizat că de abia urmează să fie emis un aviz.
Totodată, Vadim Pîslaru, specialist în cadrul Direcției Cultură și Turism și responsabil de ținerea la evidență a monumentelor de for public din raionul Ungheni, care ulterior sunt incluse în Registrul Național al Monumentelor de For Public, ne spune că ar fi o încălcare a legii, pentru că nu se instalează niciun monument fără acest aviz, chiar dacă este o hotărâre de Guvern, care permite să se edifice o asemenea lucrare.
Câte asemenea lucrări din Ungheni au avizul consiliului de specialitate, Vadim Pîslaru nu ne-a putut răspunde, pentru că cei care le edifică nu sunt obligați să vină ca să le arate. Acest lucru îi îngreunează responsabilului lucrul la completarea Registrului Național al Monumentelor de For Public.
Ultimul bust care a fost instalat în municipiul Ungheni, mai exact în scuarul din apropierea LT „Vasile Alecsandri”, este cel al poetului Grigore Vieru după schițele pictoriței Veronica Mireanu. Acest lucru se întâmpla în anul 2011. Și nici despre acesta nu se cunoaște dacă are actul respectiv, care atestă concepţia şi ţinuta artistică a proiectelor monumentelor de for public şi proiectul amplasării acestora.