Spre deosebire de anii precedenți, tinerii agricultori, dar și cei bine puși pe picioare, au șanse mari de a beneficia de subvenții în agricultură. Odată cu aprobarea pentru prima dată a regulamentului de subvenționare pe 5 ani de zile, producătorii agricoli se pot orienta mai ușor și planifica din timp achizițiile, dar și posibilitățile. Potrivit lui Mihail Osipov, specialist la Oficiul Teritorial Ungheni al Agenţiei de Plăţi şi Subvenţii pentru Agricultură, startul depunerii cererilor pentru anul 2018 a fost dat încă din luna februarie și se prevăd creșteri considerabile comparativ cu anul trecut, când au fost 316 de solicitanți și 97 în anul precedent.
Potrivit acestuia, cea mai mare subvenție obținută anul trecut în raion a fost pentru construcția și modernizarea unui frigider de păstrare a fructelor – ceva mai mult de 2 milioane de lei. De asemenea s-au acordat subvenții considerabile de 800000 de lei pentru un sistem de irigare. Pentru procurarea animalelor de prăsilă s-a alocat peste un milion de lei. Și pentru plantarea livezii de prune un agent economic a obținut subvenționare destul de bună – 210000 de lei. „Anul trecut producătorii agricoli au rămas foarte mulțumiți, au avut dosarele complete și nu au întâmpinat dificultăți. Au rămas chiar mirați, fiindcă banii i-au primit repede, în jur de două luni, ceea ce nu se așteptau”, a declarat Mihai Osipov. Dânsul a mai precizat că procesul nu ar fi atât de complicat și nici de durată îndelungată, dacă ai toate actele în regulă și respecți condițiile impuse.
Cine poate beneficia de subvenții?
Pentru a se încadra la programul de subvenționare, agricultorii urmează să respecte câteva criterii de bază. Solicitantul trebuie mai întâi să investească într-o afacere durabilă, să aibă la bază un plan bine stabilit, să dețină legal bunurile imobile pe care se efectuează investiția, să fie membrul unei asociații de profil, să nu fie restanțier la bugetul public, să dovedească prin acte realizarea investiției și, nu în ultimul rând, să nu fie inclus în lista de interdicție a producătorilor agricoli.
Producători favorizați
De anumite facilități pentru obținerea subvențiilor beneficiază câteva categorii de producători agricoli. Pentru încurajarea producţiei agroalimentare ecologice, susţinerea businessului mic şi mijlociu, atragerii în agricultură a tineretului, femeilor din mediul rural, înviorării climatului de afaceri în zonele defavorizate, subvențiile acordate în condiții generale din valoarea investiției eligibile se majorează cu cel puțin 15% – pentru tinerii fermieri și femeile fermieri și pentru cei care desfăşoară activitate agricolă supusă subvenţionării în zonele defavorizate, 20% se acordă pentru producătorii agricoli care se ocupă cu cultivarea culturilor ecologice sau cu creşterea ecologică a animalelor și 10% – pentru producătorii agricoli care au achiziţionat bunuri (active) de producţie autohtonă eligibile spre subvenţionare.
Totodată specialistul menționează că pentru a echilibra oportunitățile unui fermier mare cu unul începător a fost pusă și o sumă limită de care poate beneficia solicitantul în funcție de submăsură, astfel încât marii fermieri să nu-i afecteze pe cei mici epuizând toate fondurile de subvenții. În acest scop regulamentul mai prevede ca în cazul în care solicitantul subvenţiei se încadrează la mai multe categorii pentru acordarea înlesnirilor, dânsul trebuie să aleagă doar una.
Tudor Septelici, specialist în cadrul Direcției Agricultură și Alimentație, a remarcat că în ultimii ani mulți agricultori optează pentru livezi, iar cu ajutorul subvențiilor plantează pomi fructiferi. Totuși, în trendul plantațiilor rămân a fi livezile de nuci, care, mai nou, a fost numită chiar și afacerea de lux. Dânsul a mai explicat că în ultima perioadă producătorii au început să exporte fructe și în UE. Iar cei mai mulți dintre ei recurg chiar și la păstrarea lor în frigidere, până când prețul de vânzare ajunge a fi unul convenabil pentru ei.