În conformitate cu dispoziția președintelui raionului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, cu privire la implementarea proiectului „Monitorizarea și protejarea comună a mediului înconjurător în bazinul mării negre-ALERT”, în Ungheni au loc exerciții de teren, privind verificarea nivelului de pregătire pentru acțiuni în situații de urgență și excepționale a Direcției Situații Excepționale mun. Ungheni.
Una dintre activități a fost testatarea sirenei electrice, una din cele trei, care au fost procurate în cadrul proiectului menționat, instalată la Primăria municipiului Ungheni. Celelalte două se află în Măcărești și orașul Cornești.
Tot în cadrul exercițiului este convocat punctul teritorial de dirijare în situații excepționale a raionului Ungheni la sediul Direcției Situații Excepționale mun. Ungheni, ne spune Petru Prepeliță, ofițer superior al Serviciului Prevenție a Direcției Situații Excepționale mun. Ungheni, locotenent major al serviciului intern, iar unitatea de pompieri Ungheni intervine la lichidarea consecințelor în urma ruperii barajului de protecție a bazinului acvatic „Ceachir” din mun. Ungheni.
Proiectul “Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre”, ALERT cod eMS BSB-538 și este realizat în cadrul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI).
Bugetul total al proiectului e de 723.472,24 Euro, dintre care buget Consiliul Raional Ungheni: 140.278 Euro, iar contribuția Consiliul Raional Ungheni e de 11.222,24 Euro. Beneficiarul Lider e Consiliul Județean Constanța, România; beneficiarul 2: Consiliul Raional Ungheni, Republica Moldova, iar beneficiarul 3 – Asociația pentru Transfer Tehnologic și Inovații din Bulgaria, Varna Activitățile proiectului pentru raionul Ungheni: Procurarea echipamentului pentru 80 salvatori-voluntari; Seminare de instruire pentru salvatorii-voluntari; Procurarea şi instalarea unui sistem de monitorizare a mediului; Procurarea sistemului de alarmă (sirene); Instruirea personalului privind exploatarea sistemelor electronice; Elaborarea unei hărţi digitale pentru situaţii de urgenţă a Raionului Ungheni; Mobilarea şi dotarea Punctului de dirijare a Protecţiei civile. În încheierea proiectului va fi desfăşurată o activitate – simulare de salvare, unde vor fi puse în aplicare cunoştinţele acumulate de către salvatori şi demonstrată tehnica în acțiune.